Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Polimer-alapú memóriát fejleszt a Princeton egyetem és a HP

Bodnár Ádám, 2003. november 14. 11:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Princeton egyetem és a Hewlett-Packard közösen dolgozik egy műanyag-alapú, nem felejtő memória kifejlesztésén. A kutatók a napokban mutatták be a technológiát, amelyről elsőként a Nature magazin tegnapi száma közölt részleteket.

A Princeton egyetem és a Hewlett-Packard közösen dolgozik egy műanyag-alapú, nem felejtő memória kifejlesztésén. A kutatók a napokban mutatták be a technológiát, amelyről elsőként a Nature magazin tegnapi száma közölt részleteket.

A New Jersey államban található egyetem és a kaliforniai Palo Altóban található HP kutatóközpont mérnökei egy olyan, műanyag polimerből és szilíciumból álló memóriát fejlesztettek ki, amely akár több gigabyte adat tárolására is alkalmas lehet és rendkívül olcsón előállítható. A technologóia hátránya, hogy az így előállított memória csak egyszer írható, azonban végtelen sokszor olvasható.

Craig Perlov, a HP Labs tudósa elmondta, hogy a PEDOT néven ismert műanyag polimer kis feszültségen vezető, nagyobb feszültségen azonban félvezető tulajdonságokkal rendelkezik. A tudósok apró "biztosítékokat" hoztak létre az anyagban, amelynek bizonyos részeire nagyobb feszültséget kapcsoltak, ez "eldurrantotta" a biztosítékokat. A sértetlen biztosítékok digitális egyet, az eldurrant biztosítékok digitális nullát jelentenek, így a polimer alkalmas adattárolásra -- magyarázta Perlov.

A kutatók úgy vélik, hogy a PEDOT-alapú eszközök igen olcsón és nagy mennyiségben gyárthatók, ráadásul mivel nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, egyszerűen és biztonságosan, megbízhatóan használhatók. A fejlesztésért felelős mérnökök számításai szerint egy 1 köbcentiméter térfogatú PEDOT-kocka akár 1 Gbyte adat tárolására is alkalmas lehet.

Warren Jackson, a HP Labs mérnöke szerint a jelenlegi kutatások annak kiderítését célozzák, vajon hogyan lehet többször újraírhatóvá tenni a PEDOT-alapú anyagokat. Jackson elmondta, hogy a PEDOT-ból nem csak memóriák, hanem más eszközök is gyárthatók, például RFID (radio frequency identification) címkék is. Ezek hosszú távon a vonalkódokat válthatják le a kereskedelemben, a címkék leolvasása rádióval történik.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.