Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Szorosabb együttműködés a Red Hat és a Debian Linux között?

roberto, 2003. október 28. 23:57
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Ian Murdock, a Debian GNU/Linux projekt egyik elindítója és a

Ian Murdock, a Debian GNU/Linux projekt egyik elindítója és a korábban disztribúciókészítéssel is foglalkozó cég, a Progeny társalapítója több fejlesztői levelezőlistán is bejelentette, hogy a Progeny-nél az utóbbi hónapokban érdekes projekteken dolgoztak.

A cég portolta a Red Hat Linux Anaconda nevű, grafikus felületű telepítőjét Debianra, az RPM-es hívásokat APT-os hívásokkal helyettesítették, a Red Hat rendszerekre jellemző beállítási teendőket pedig a Debian debconf rendszerével kompatibilissé tették, továbbá PickAx néven készült egy olyan eszköz, amellyel Anaconda-alapú Debian telepítőkészletek hozhatók létre.

Murdock megemlíti azt is, hogy céljuk APT fő fejlesztési vonalában olyan változtatások és bővítések végrehajtása, amelyek lehetővé teszik az RPM-alapú disztribúciók kezelését, sőt akár a DEB és az RPM formátumú csomagok egymás melletti használatát is. Murdock reméli, hogy "a disztribúciófüggetlen Anaconda és a disztribúciófüggetlen APT -- és természetesen a disztribúciófüggetlen konfigurációs keretrendszer -- egy erősebb LSB-vel (Linux Standard Base) segíteni fog a különféle Linux-disztribúciók további egységesítében".

A lépés azért jelentős, mert még csak néhány hónap telt el azóta, hogy a legjobb eladási adatokat produkáló disztribútor, a Red Hat teljesen nyílttá tette általános célú disztribúciójának fejlesztését a szeptemberben Fedora nevet felvevő projekt keretében, így próbálva fejlesztői erőforrásait a vállalati termékeihez (Red Hat Enterprise Linux) csoportosítani, míg az általános disztribúció összeállításának, karbantartásának, sőt támogatásának feladatát is egyre inkább a Linux közösséghez próbálja kihelyezni.

Annyit biztosan állíthatunk, hogy az LSB által garantált bináris kompatibilitáson, a fájlrendszerre, valamint a csomagkezelésre vonatkozó előírásokon túl a linuxos világnak szüksége van az egységes konfigurációs keretrendszerre és talán az egységesebb telepítő ötlete sem butaság. Murdock levelének a Debian fejlesztői listára küldött másolata a lists.debian.org-on olvasható.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.