Szerző: roberto

2003. október 11. 00:27

Az új Windows Small Business Server gyorsabban telepíthető a Red Hat Enterprise Linuxnál

A héten a VeriTest nyilvánosságra hozta annak a felmérésnek az

A héten a VeriTest nyilvánosságra hozta annak a felmérésnek az eredményét, amelyet a Microsoft megbízásából végzett, és amely a még hivatalosan meg sem jelent Windows Small Business Server 2003 telepítése körüli teendőket veti össze Red Hat Enterprise Linux ES 2.1 telepítési feladataival. A felmérés már csak azért is különös, mert a tesztben a tavaly tavasszal debütált Red Hat Enterprise Linux 2.1 egyik változatát vetik össze a redmondiak legfissebb szerver operációs rendszerével, miközben a hónap közepére várható a Red Hat Enterprise Linux 3.0 megjelenése.

A Microsoft Windows Server családba tartozó Windows Small Business Server 2003 (SBS 2003) kifejezetten a kisvállalatok igényeire szabott integrált csomag negyedik generációja. Az SBS 2003 egyedüli kiszolgálóként és többkiszolgálós hálózat központi számítógépeként egyaránt egyszerű lehetőséget nyújt a kisvállalatok számára, hogy hozzájussanak a Microsoft levelezési, faxkezelő, adatbázis-kezelő és biztonsági szervertechnológiáihoz egy egyszerre telepíthető és központilag felügyelhető integrált megoldás formájában.

A Red Hat Enterprise Linux ES 2.1 (RHEL-ES 2.1) a kisebb, egy-két processzoros szerverekhez készült, sokoldalú vállalati szerver operációs rendszer. A gyártó szerint a rendszer ideális választás lehet kisebb szervezeti egységek számára, és többek közt alkalmazásszerverként, fájl- és nyomatószerverként, levelezőszerverként és webszerverként is üzembe helyezhető.

A VeriTest eredményei szerint a Microsoft által meghatározott négy telepítési és beállítási folyamat mindegyikében a redmondi termék bizonyult jobbnak. Az összefoglalóban kiemelik, hogy a Windows SBS 2003 a megadott feladatok esetén néhány órával gyorsabban telepíthető az RHEL-ES 2.1-es kiadásánál, és a beállításhoz szükséges lépések száma is háromszor-négyszer kevesebb az SBS 2003 esetén. A feladatokat egyébként az SBS 2003 esetén a Microsoft saját mérnökei végezték, míg az RHEL-ES 2.1 esetében egy külső linuxos cég szakembereit bízták meg.

Az eredmények természetesen még teljesen egyenlő feltételek mellett sem lennének kétségesek, Linux/Unix szervert üzembe helyezni mindig is nagyobb kihívás volt, mint egy integrált csomag felélesztése. A jelek szerint a Microsoft az utóbbi időben egyszerűen csak sportot űz a Linuxot mindenféle szempontból hátrányos választásként feltüntetni kívánó felmérések megrendeléséből. De vajon ki az, aki erre vevő?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról