Szerző: roberto

2003. október 3. 00:36

A UNIX-programozás művészete: megjelent Eric S. Raymond új könyve

A műszaki kiadványokkal foglalkozó, New Jersey-i Addison-Wesley

A műszaki kiadványokkal foglalkozó, New Jersey-i Addison-Wesley Kiadó tegnap bemutatta Eric Steven Raymond legújabb könyvét. A nyílt forráskódú szoftverek világának kiemelkedő alakja, számos nyílt forráskódú program szerzője, társszerzője, az Open Source Initiative elnöke, a The Cathedral and the Bazaar (A katedrális és a bazár) című esszé, illetve a méltán híres Jargon File (Zsargon fájl) szerzője most megjelent The Art of Unix Programming (A UNIX-programozás művészete) című kötetét bevallottan egy szűk réteg klasszikus művének szánta.

Amint Raymond fogalmazott: "a könyvet elsősorban a fiatal, Linuxszal, illetve nyílt forráskódú programokkal foglalkozó jelenlegi programozók számára írtam, és örömömre szolgál, hogy olyan sok öreg UNIX-os (köztük maga Ken Thompson is) segédkezett a hagyomány továbbadásában". A cím, ahogy azt a szerző a köszönetnyilvánításban is említi, egyértelmű utalás Donald Knuth 1968-ban megjelent, The Art of Computer Programming (A számítógépprogramozás művészete) című könyvére, amelynek jelentős szerepe volt a UNIX-hagyomány kialakulásában.

Raymond a UNIX rendszerek alapelvein, történetén, felépítésén, illetve rengeteg konkrét esettanulmányon keresztül mutatja be ezen rendszerek több mint harmincéves hagyományát, a népszerű UNIX/Linux programok példáin keresztül összekapcsolja a rendszer mögött álló elveket a gyakorlattal, és összefoglalja a UNIX közösségekben eddig összegyűlt programtervezési tapasztalatokat. Az előszóban a könyvet a szerző a tapasztalt és kevésbé tapasztalt UNIX-programozóknak, C, C++ és Java-programozóknak, alkalmazástervezőknek és a UNIX platformok iránt érdeklődő egyéb programozóknak ajánlja, azzal a figyelmeztetéssel, hogy ez nem az a könyv, amelyből megtanulhatják a C nyelvet vagy épp a kernel programozói interfész (API) használatát. A The Art of Unix Programming webes változatát az érdeklődők Raymond weboldalán olvashatják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról