Szerző: Barna József

2003. szeptember 19. 16:27

Phantom játékkonzol: csupán csalás és ámítás?

Elképzelhető, hogy a nevéhez méltón titokzatos Phantom játékkonzol nem más, mint egy szélhámos vállalkozó újabb svindlije, a látványos honlap, a sajtóközlemények pedig csupán porhintés a hiszékeny befektetők megtévesztésére. Legalábbis ezt sugallja a [H]ard|OCP oknyomozó írása , amelyben az oldal egyik munkatársa tárja elénk a konzolt fejlesztő Infinium Labsról és annak vezetőjéről gyűjtött információit.

Elképzelhető, hogy a nevéhez méltón titokzatos Phantom játékkonzol nem más, mint egy szélhámos vállalkozó újabb svindlije, a látványos honlap, a sajtóközlemények pedig csupán porhintés a hiszékeny befektetők megtévesztésére. Legalábbis ezt sugallja a [H]ard|OCP oknyomozó írása, amelyben az oldal egyik munkatársa tárja elénk a konzolt fejlesztő Infinium Labsról és annak vezetőjéről gyűjtött információit.

Amint az ismert, az Infinium Labs idén januárban jelentette be, hogy egy nagyteljesítményű játékkonzol fejlesztésébe kezdett. Ám annak ellenére, hogy a nyáron már "részletek" is napvilágot láttak, a Phantomról a mai napig rendkívül keveset tudni. A konzol a közölt információk szerint valójában egy PC, amely Intel által gyártott processzorra és alaplapra, valamint NVIDIA grafikus processzorra épül, és a Microsoft Windows XP kernel egy módosított változatát futtatja. A vállalat sajtóközleménye hangsúlyozza, hogy a konzol működéséhez folyamatos szélessávú kapcsolat szükséges.

A Phantom a gyártó szerint nemcsak a piac legnagyobb teljesítményű játékgépe lesz, hanem a megjelenésekor a legnagyobb szoftvertámogatást is élvezi majd. A konzolon PC-s játékok is futtathatóak majd a készülékre írt programok mellett, ahogy az eszköz -- amint az ma már elvárható -- multimédiás tartalom megjelenítésére is képes lesz. A Phantom.net hálózaton keresztül pedig olyan szolgáltatásokat vehetnek majd igénybe a felhasználók, mint a játékkölcsönzés és -vásárlás, a folyamatos szoftverfrissítés, valamint az internetes többjátékos lehetőség.

A [H]ard|OCP-n megjelent írás szerint az Infinium Labs alapítója, Tim Roberts 25 millió dollárt gyűjtött össze befektetőktől a projekthez. Látszólag azonban a honlapon kívül a vállalatnak nincs más tulajdona. A weboldalon korábban feltüntetett postai címen telephely nem, csupán egy postafiók volt, míg az időközben módosított címen sem találtható a vállalat nevén levő helyiség. Aggasztó továbbá, hogy Roberts az utóbbi nyolc évben nyolc, saját maga vagy családtagjai által alapított vállalatnak volt elnök-vezérigazgatója vagy elnöke, és e vállalkozások többsége rövid időn belül tönkrement.

A weboldal igyekezett megszólaltatni Robertset is, aki azonban nem szívesen nyilatkozott a konzollal és az azt fejlesztő céggel kapcsolatban. A Phantom tehát továbbra sem kívánja felfedni magát, a sokasodó kérdőjelek azonban azt sejtetik: a lepel mögött nem rejtőzik semmi.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról