Szerző: Barna József

2003. szeptember 3. 09:50

Szuperszámítógépet épít az Apple

A CNET beszámolója szerint az Apple új Power Mac G5 számítógépeit felhasználva épít szuperszámítógépet egy amerikai egyetem. A Virginiai Műszaki Intézet és Egyetem 1100 darab kétprocesszoros konfigurációból állítja össze a klasztert.

A CNET beszámolója szerint az Apple új Power Mac G5 számítógépeit felhasználva épít szuperszámítógépet egy amerikai egyetem. A Virginiai Műszaki Intézet és Egyetem 1100 darab kétprocesszoros konfigurációból állítja össze a klasztert.

Az Apple éppen a héten értesítette viszonteladói partnereit arról, hogy a kétprocesszoros Power Mac G5 konfigurációk a tervezettnél néhány héttel később lesznek megvásárolhatóak, minthogy a vállalat előnyben részesít egyes oktatási intézményeket. Amint tegnap kiderült, a Virginiai Egyetem már hónapok óta dolgozik együtt az Apple-lel a fürtözött rendszer tervezésén.

Az 1100 darab, két 2 GHz-es G5 processzorra épülő számítógépből álló rendszert természettudományos és műszaki számítások elvégzésére használják majd. A szuperszámítógép csomópontjait Infiniband kapcsolat köti össze, de a Cisco által gyártott gigabites hálózati kapcsolókat is felhasználnak az építők. A rendszer várhatóan felkerül a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeinek toplistájára, melyen korábban sosem szerepelt Mac.

Amint arról több alkalommal is hírt adtunk, az Apple Power Mac G5 számítógépcsalád a 64 bites IBM PowerPC 970 (G5) mikroprocesszorra épül, mely 64 kbyte utasítás- és 32 kbyte adatcache-t tartalmaz, másodszintű gyorsítótárának mérete pedig 512 kbyte. A processzor 16 fokozatú futószalaggal és összesen 12 végrehajtóegységgel rendelkezik, beleértve a dedikált AltiVec SIMD egységet is. A G5 binárisan kompatibilis a 32 bites PowerPC architektúrával, így a régebbi 32 bites alkalmazások változtatás nélkül futtathatók rajta. A processzorokat az IBM 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártja East Fishkill-i üzemében.

A Power Mac G5 három konfigurációban kapható. A csúcsmodell két darab 2 GHz-es G5 processzort tartalmaz, két független, 1 GHz-en futó rendszerbuszt használ, kétcsatornás DDR400 memóriavezérlővel, legfeljebb 8 Gbyte memória fogadására alkalmas 8 DDR DIMM foglalattal, 8x AGP foglalattal, Radeon 9600 Pro grafikus vezérlővel, 3 PCI-X foglalattal és 160 Gbyte méretű Serial ATA merevlemezzel rendelkezik. A két olcsóbb konfiguráció lassabb, 1,8 és 1,6 GHz-es processzorral és NVIDIA GeForce FX 5200 grafikus vezérlővel kerül forgalomba.

Mindhárom modell rendelkezik továbbá gigabites hálózati vezérlővel, egy FireWire 800, két darab FireWire 400 és három darab USB 2.0 porttal, valamint támogatja az 54 Mbps adatátviteli sebességet biztosító Airport Extreme vezeték nélküli hálózatot és a Bluetooth kapcsolatot. Az alaplapi vezérlőlapkák közötti kapcsolatot az AMD által kifejlesztett HyperTransport interfész biztosítja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról