:

Szerző: zsozso

2000. május 18. 10:31

Abit 'szösszenet'

Több megrendelés érkezett az eredeti 'Abit szösszenetem ügyében'. Hát akkor győzött az erőszak:) A mű több, mint egy éves, helyenként már avétosnak tűnhet, ezért saját magamat is kommentálom (magamnak vezénylek, magam hajtom végre:))

    1. Érdemei: Az Abit alaplapjait a világhírhedt "Noname Holding" termékeinek árszintjére tette. Ezzel gyakorlatilag kirúgta a sámlit az Aristo, Acorp, Sector, stb.. (bocs akit kihagytam:-) nevű manufaktúrák alól.

Sajna már egy kicsit elszállt az ára, hiába a marketing sokba kerül.

    2. Hátrányai: Tekintettel arra, hogy ők sem lopják az alapanyagot, így a nyomott áraknak következményei vannak: a legolcsóbb dolgokat teszik bele. Tehát a beépített összetevők tekintetében semmivel sem jobb, mint a fenti ilusztris társaság. A költségoptimalizált gyártás negativ következményeit kiváló ménökökkel próbálják meg ellensúlyozni. Ez nagyjából (90%) sikerült is.

Itt viszont kikupálódtak, már nem spórolnak annyira.

    3. Mire használható: Az Abit tuningolásra szánja alaplapjait. Tehát se duál, se SCSI, se XEON, se semmi, csak a voltok és a megaherczek. A lap nagy előnye, hogy "gányolás" nélkül lehetővé teszi a processzorok tulhajtását. Azok, akik a túlhajtást elsődleges szempontnak tekintik, megbocsátják az ebből következő mellékhatásokat is. Hasonló példával élve az autószerelő sem a VFTS (Very Fasza Turbo System, csak a gyengébbek kedvéért) LADA-val viszi a családot Ibériába nyaralni.

Továbbra sincs változás, pedig szerveralaplapok nélkül nem fognak betörni a zsíros pénzt hozó piaci szegmensbe.

    4. Amire nem való való: semmiképp sem ajánlom szerverbe, mert erre van jobb (pl. ASUS, SuperMicro, Intel, Tyan). Office gépbe viszont ajánlható, mert olyan olcsó, mint az aljanép, de határozottan jobb.

    5. Újabb bombát robbantok: Az Abit nem a legjobb tuning alaplap, mert ASUS P2B 1.1 jobb. Ezen az alaplapon a feszültségállító jumperek beforraszthatók (3200,-+ÁFÁ-ért vállaljuk a általunk eladott lapokra), s így az egyetlen hátránya is orvosolható (mivel a sebesség SoftFSB-vel bontás nélkül is állítható). Mivel az ASUS sokkal kifinomultabb és a beépített komponensekkel sem takarékoskodik, így az adott procik és VGA kártyák nagyobb eséllyel ill. tovább tuningolhatók.

Azóta kijött a P3B-F, így a gányolásnak is vége.

    6. Hogyan győződjünk meg egy számunkra ismeretlen márka komolyságáról? A gyártmánypalletta szélességéről ill. naprakészségéről. Például a SUPERMICRO már bejelentette a Whitney-s alaplapjait, pedig az Intel hivatalosan csak mától szállítja. Tapasztalataim szerint a se SCSI-t, se DUÁL-t, sese, de helyette TXPRO, BXPRO, stbpro-t gyártó cégek sohasem tekinthetők komolynak. A kivétel erősítheti a szabályt, de nem fogja.

    7. Terméktámogatás. NO 1: Adaptec. Csak azért vezető az adott piacon, mert maximálisan kiszolgálja vevőit egy igényes szegmensben, s a vásárlók boldogan megfizetik a biztonság árát. Ezt a leckét a legtöbb alaplapgyártó nem tanulta meg. Az Abit odáig finomította a vevőre odasebagózás tudományát, hogy már nekünk "Authorised Reseller"-eknek sem válaszol. Ezennel SZENT INKVIZITOR ÉRDEMRENDET ajánlok fel annak, aki az Abitból kiszedi, hogy miért nem működik az S3-as kártyák zöme a lapjaikban.

Azóta jött egy válasz tőlük SCSI ügyben, az S3 ügyre viszont nem. Megvárták amíg magától kihal a PCI-os S3. Jó taktika a kiéheztetés:)

    8. Hogy akkor mit vegyünk?

  • Vegyünk INTEL-t, mert ők aztán csak-csak összehangolják valahogy a lapjaikat a saját processzoraikkal. Cserébe a tuningról ne is álmodjunk.

  • Vegyünk SUPERMICRO-t, mert a legszélesebb palettával rendelkezik és a drágább lapok sarkába még egy kis ami zászlócskát is ragaszt, óriási kék dobozba csomagolja, tehát van stílusa. A stílusért cserébe a tuningról ne is álmodjunk.

  • Vegyünk EPOX-ot, mert nagyon jó és olcsó, cserébe a tuningról ne is álmodjunk.

  • Vegyünk ASUS-t, mert jól tuningolható, megbízható, de drága.

  • Vegyünk AOPEN-t, mert jól tuningolható, olcsó és az ACER OEM gyára.

  • Vegyünk TYAN-t, mert a szomszédnak biztos nem ilyen van, cserébe a tuningról....innen már tudjátok:-)

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.