Szerző: Barna József

2003. augusztus 14. 16:49

Újabb dobogós szuperszámítógép használ Opteron processzorokat

Az Advanced Micro Devices (AMD) ma arról számolt be, hogy a Los Alamos-i kutatólaboratórium új szuperszámítógépei a vállalat 64 bites Opteron processzoraira épülnek. A laboratóriumban üzembe állítandó két linuxos klaszter összesen több mint 3300 processzorból áll majd; a rendszereket orvosi, környezeti és védelmi célokat szolgáló modellezésre és szimulációra használják. A nagyobb fürt a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeinek listáján dobogós helyezést érhet el.

[HWSW] Az Advanced Micro Devices (AMD) ma arról számolt be, hogy a Los Alamos-i kutatólaboratórium új szuperszámítógépei a vállalat 64 bites Opteron processzoraira épülnek. A laboratóriumban üzembe állítandó két linuxos klaszter összesen több mint 3300 processzorból áll majd; a rendszereket orvosi, környezeti és védelmi célokat szolgáló modellezésre és szimulációra használják. A nagyobb fürt a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeinek listáján dobogós helyezést érhet el.

A Lightning (Villám) névre keresztelt klaszter az Egyesült Államok nukleáris biztonságért felelős hivatalának ASCI programja számára végez majd számításokat. A rendszer több mint 2800 Opteron 244 processzorból áll, és tervezett teljesítménye 11,2 billió lebegőpontos műveletet másodpercenként (TeraFLOP). Ezzel az eredménnyel októberi üzembe állításának idején a világ harmadik leggyorsabb szuperszámítógépe lesz a Villám.

Kisebb testvére, az Orange (Narancs) a tudományos modellezés és szimuláció szolgálatában áll majd. Ez a klaszter 256 darab, két Opteron 244 processzoros csomópontból áll, és különlegessége, hogy az első olyan Opteron alapú fürt lesz, amely az InfiniBand technológiát használja a csomópontok közötti kommunikáció megvalósítására.

Az áprilisban bevezetett Opteron processzor igen népszerű a tudományos kutatásokra használt számítógépeket építő vállalatok körében. Az utóbbi hónapokban számos intézmény jelentette be, hogy megépítendő szuperszámítógépe az AMD 64 bites lapkáját használja majd. E rendszerek közül a legrobosztusabb az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának nukleáris biztonságért felelős kutatólaboratóriuma részére épített rendszer. A Linux operációs rendszert futtató Red Stormot, melynek csúcsteljesítménye üzembe állításakor 40 billió művelet lesz (teraOPS) másodpercenként, a Cray építi.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról