Szerző: Ady Krisztián

2003. július 16. 17:12

A hazai Digic Pictures is szerepet vállalt a Terminátor 3 trükkjeinek elkészítésében

Jelentős sikert könyvelhet el egy apró hazai csapat, mely a hollywoodi trükkmestereket, óriásokat is maga mögé utasította: a magyar Digic Pictures az Exigo nevű PC-s játékprogram bevezető filmjének befejezése után bekapcsolódhatott az itthon augusztus 21-től látható Terminátor 3 -- A gépek lázadása című mozifilm számítógépes effektjeinek elkészítésébe.

[HWSW] Jelentős sikert könyvelhet el egy apró hazai csapat, mely a hollywoodi trükkmestereket, óriásokat is maga mögé utasította: a magyar Digic Pictures az Exigo nevű PC-s játékprogram bevezető filmjének befejezése után bekapcsolódhatott az itthon augusztus 21-től látható Terminátor 3 -- A gépek lázadása című mozifilm számítógépes effektjeinek elkészítésébe.

Az Exigo a Black Hole által fejlesztett azonos című játékprogramhoz készült bevezető animáció. Az animáció készítésekor elsődleges szempont volt a részletek maximális kidolgozása, amely a rendkívül aprólékos modellekben, egy karakteren megjelenő több Gbyte-nyi textúrában, a mozgások finomságában tükröződött. Az animáció elkészítéséhez a Maya, Lightwave, Pixar Photorealistic Renderman, After Effects szoftvereket használták fel a grafikusok.

A Digic Pictures jelenleg a Games Unlimited szoftverfejlesztő cégcsoporton belül működik, 15 főt számlál. Többségi tulajdonosa Andy Vajna filmproducer.

Az Exigo bevezető filmje közel egy év alatt készült el, ezalatt a Digic Pictures a magyar CG-művészek tapasztalt csapatát gyűjtötte össze. A létszám jelentősen kibővült, a produkció mágnesként vonzotta a magyar szakmai elitet, így például a céghez csatlakozott a Hídember című produkció trükkjein dolgozók többsége is.

A bevezető animáció rendkívül sikeres lett: a Siggraph szervezet által rendezett éves számítógép-grafikai konferencia és fesztivál -- a legnagyobb ilyen jellegű rendezvény -- Electronic Theater válogatásába is bekerült a Digic Pictures által készített Exigo című 3 perces számítógép-animációs film, ez a válogatás a beküldött 635 alkotásból nevezi meg a 25 legjobbat. A rendezvénynek a Digic Pictures volt az első magyar meghívottja, honi számítógép-animációs alkotás eddig nem szerepelt a fesztiválon.

Az első magyar megjelenés komoly érdeklődést váltott ki a fesztivál szervezői között, melynek eredményeképpen a fiatal csapat előadást tarthatott az Exigo c. film készítésének szakmai tanulságairól, a hazai számítógépes-grafikai élet helyzetéről. Szintén a Siggraph-on elért sikernek köszönhetően filmjüket meghívták a legnagyobb ázsiai animációs fesztiválra (Sicaf) is, ahol az Exigo-t szintén beválogatták a döntőbe.

Andy Vajna bízva a csapatban, először 2 trükk snitt (VH100 és CR010) tesztjét bízta a Digic Pictures animátoraira. Mindkét részleten dolgozott a magyarok előtt az Industrial Light and Magic (ILM) nevű amerikai cég, amely a legnagyobb és legjobb trükkökket gyártó cég -- a T3 effektjeinek többségét is ők készítették.


Kattints a képekre! (nagy állományméret!)

"Az ő munkájukhoz kellett illeszteni a miénket, nem lehetett színvonalbeli eltérés. Ez azt jelenti, hogy a mérce az elképzelhető legmagasabb volt" -- mondta Marinov Gábor. A munkálatokat itthonról Marinov, mint VFX supervisor, Los Angelesben pedig VFX producerként Alex Rabb irányította. A Digic Pictures 15 fős csapata összesen hatvan jelenetet készített el a filmhez.

"A Digic Pictures által készített effektek gyakran meghaladták a legnevesebb amerikai effekt-cégek által készített trükkök színvonalát. Ez nemcsak az én véleményem, hanem a rendezőé, illetve a producereké" -- készített gyors értékelést Alex Rabb, aki előzőleg az egyik leghíresebb amerikai effektcégnél, a Digital Domain-nél dolgozott, illetve a szakmai körökben mérföldkőnek tartott Final Fantasy CG-film munkálataiban vett részt több mint két éven keresztül.

"Mivel ez a két trükk nagyon jól sikerült, egyre több jelenetbe cseppentünk bele. Általában olyan feladatokat kaptunk, amelyeket az amerikai stúdiók nem szívesen vállaltak, vagy nem tudták a feladatot kielégítően megoldani. Emiatt és a munkánk színvonala miatt a produkció végére ránkragadt a "Mad Hungarians", illetve a "Snittek megmentője" becenév. Az utolsó hetekben munkánkban a rendező már "vakon" megbízott, igazából a szigorú minőségellenőrzési rendszer meglehetősen lazává vált, beilleszkedtünk. Sokszor hangzott el egyik-másik cég által készített, még kezdetleges szakaszban álló snittel kapcsolatban a "Hívjuk a magyarokat!" mondat" -- mondta büszkén Marinov Gábor.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról