Szerző: Ady Krisztián

2003. június 23. 19:01

Megjelent a legújabb ATI meghajtóprogram, letölthető a Catalyst 3.5

Megjelent és
Megjelent és szerverünkről is letölthető az ATI RADEON grafikus chippel szerelt videokártyákhoz készített Catalyst drivercsomag legújabb, 3.5-ös változata. Az új driverhez természetesen új vezérlőpult is tartozik, melyet külön lehet letölteni, szintén helyből.

A drivercsomagok a teljes RADEON sorozatot támogatják, az úgynevezett unified driver és telepítő segítségével a Radeon 7000 sorozattól kezdve egészen a legújabb 9800-as sorozatig bezárólag installálhatók Windows 98/ME és Windows 2000/XP operációs rendszerekre. A két csoporthoz külön-külön drivercsomagot kell letölteni.

Az új Catalyst 3.5 számos hibajavítást tartalmaz, valamint számos alkalmazás sebességét javítja, többek között:

  • Megnövekedett OpenGL teljesítmény, a GL Excess alatt 12-14 százalék teljesítményemelkedés tapasztalható a RADEON 9700 PRO és 9800 PRO kártyákon. Más OpenGL alkalmazások alatt is tapasztalható ennél alacsonyabb teljesítménynövekedés.
  • A Unigraphics teljesítmény (ViewPerf Ugs-03) 27 százalékkal nőtt a RADEON 9800 PRO kártyákon, 52 százalékkal a RADEON 9700 PRO kártyákon és 79 százalékkal a RADEON 9500 PRO chippel szerelt kártyákon.
  • A Data Explorer teljesítmény (ViewPerf DV-08) 9 százalékkal emelkedett a RADEON 9800 PRO és 9700 PRO kártyákon, 14 százalékkal a RADEON 9500 PRO kártyákon.

Az ATI ígéretéhez híven eltávolította a legújabb Catalyst driverből a Futuremark 3Dmark03 teljesítménymérő alkalmazásához készített, később "jóváhagyott" shader-optimalizációkat, melyekről korábbi híreinkben és cikkünkben is megemlékeztünk. Az új driverrel készített tesztek során ezért a Radeon kártyák tulajdonosai hajszálnyi teljesítménycsökkenésre számíthatnak, hacsak egyéb, "tiltólistán" nem lévő optimalizációkkal az ATI nem kompenzálta ezt a teljesítményvesztést.

Az ATI az új driverrel kapcsolatos visszajelzéseket weboldalán keresztül várja, az újdonságokról részletesen a driverek mellé kiadott dokumentációból értesülhetünk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról