Szerző: roberto

2003. május 29. 10:47

München, a linuxos város

[SuSE, HWSW] A bajor főváros városi tanácsa

[SuSE, HWSW] A bajor főváros városi tanácsa tegnapi ülésén döntést hozott a nyílt forráskódú Linux operációs rendszer közigazgatásban való használatáról. A döntés alapján Németország harmadik legnagyobb városában 14 000 számítógépet és notebookot fognak átállítani Linuxra egyéb operációs rendszerekről. A projekt célja, hogy a közigazgatás alacsony költségvetése mellett befektetési biztonságot, rugalmasságot és nyíltságot biztosítson. Bár a város még nem döntött a beszállítókról, az eljárásban részt fog venni a SuSE Linux AG és IBM Deutschland GmbH is.

Richard Seibt, a SuSE elnök-vezérigazgatója szerint a város nagy jelentőségű és bátor döntést hozott, hiszen nem könnyű a fennálló rend ellenében dönteni. "A város a Linuxban nyilvánvalóan nemcsak a védjegyzett szoftverekkel szembeni költségcsökkenést látja, hanem a legjobb eszközt is a munka elvégzésére, amely elhozza a korábban elérhetetlen biztonságot, stabilitást és rugalmasságot" -- mondta az elnök-vezérigazgató.

Walter Raizner, az IBM Deutschland GmbH vezérkarának tagja elmondta, hogy "az állami szektorban Németországban számos dolgot olyan nyílt szabványokra épülő szoftverekkel valósítanak meg, mint amilyen a Linux. Az IBM-nek világszerte 75 kormányzati vásárlója van -- köztük Franciaország, Spanyolország, az Egyesült Királyság, Ausztrália, Mexikó, az Egyesült Államok és Japán -- ahol már rátaláltak a Linuxra, és így csökkentik a költségeiket, növelik a hatékonyságot, és biztosítják az e-kormányzat felé az átmenetet".

A tegnapi döntés előkészítési ideje alatt, körülbelül egy hónapja, a Microsoft elnök-vezérigazgatója, Steve Ballmer személyesen utazott Münchenbe, hogy tárgyalásokat folytasson a városi vezetőkkel, és hírek szerint jelentős kedvezményeket is ajánlott, ám nem volt annyira meggyőző, hogy kiüsse a Linuxot a nyeregből.

Korábbi híreinkben már beszámoltunk róla, hogy a Microsoft tavaly pénzalapot hozott létre, hogy a Linux felé kacsingató állami intézmények megnyerése érdekében jelentős kedvezményekkel kínálhassa Windows operációs rendszereit. A kedvezményalapot tavaly július óta két esetben használták fel Európában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról