Szerző: roberto

2003. május 15. 09:36

Az SCO Group totális háborút hirdetett a Linux ellen

[LinuxToday, CNET, HWSW] Újabb fejezetéhez érkezett az SCO Group (korábban Caldera International) eredeti UNIX jogokkal kapcsolatos ügye. A cég úgy döntött, hogy felfüggeszti linuxos tevékenységét,

[LinuxToday, CNET, HWSW] Újabb fejezetéhez érkezett az SCO Group (korábban Caldera International) eredeti UNIX jogokkal kapcsolatos ügye. A cég úgy döntött, hogy felfüggeszti linuxos tevékenységét, és egyúttal felhívta Linux-felhasználók figyelmét arra, hogy a Linux valószínűleg a UNIX törvénytelen "leszármazottja", és az ebből adódó jogi problémákra a vállalati felhasználóknak fel kell készülniük.

Amíg folynak az esettel kapcsolatos vizsgálatok, az SCO Group felfüggeszti saját Linux-disztribúcióinak értékesítését, és hogy álláspontjának nagyobb nyomatékot adjon, a utahi székhelyű cég minderről levélben is beszámol a világ 1500 legnagyobb vállalatának, amivel tulajdonképpen totális háborút hirdetett a Linux-disztribútorok és a Linux-felhasználók ellen.

Amint az ismert, az SCO március első napjaiban keresetet nyújtott be az IBM ellen, amelyben a cég szakmai titkok illetéktelen felhasználásával, szerződésszegéssel, versenyellenes magatartással, az SCO érdekeltségeibe való jogellenes beavatkozással vádolja az IBM-et, és úgy látja, hogy az IBM a Linuxos stratégiájával mindent megtett a kereskedelmi UNIX rendszerek ellehetetlenítéséért. Az SCO követeléseit a teljes szakma helytelenítette, se szeri, se száma a cég viselkedését elítélő nyilatkozatnak, miközben elemzők arra mutattak rá, hogy az ügy csupán egy elkeseredett üzleti stratégia része, amellyel az SCO-t próbálják megmenteni.

A SCO szerint az IBM lehetővé tette linuxos, ám korábban UNIX rendszereket fejlesztő munkatársai számára, hogy felhasználják UNIX-os tapasztalataikat Linux környezetben is, és így vált lehetségessé a Linux, mint vállalati rendszer elterjedése. A Linux gyors fejlődése -- például a többprocesszoros rendszerek kezelése terén -- az SCO szerint nem lett volna elképzelhető az SCO szellemi tulajdonát képező UNIX rendszerek jogvédett technológiáinak ismerete nélkül, ugyanakkor a cég a folyamatban lévő eljárásra való hivatkozással eddig megtagadta a kérdéses kódrészletekre való pontos hivatkozást.

Később az SCO a két legnagyobb Linux-disztribútort, a Red Hatet és a SuSE-t is megfenyegette, ami különösen érdekes a SuSE esetében, hiszen a vállalat az SCO-hoz hasonlóan a UnitedLinux csoport tagja, és csoporton belüli vezető szerepet szinte a kezdetektől a SuSE töltötte be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról