Szerző: Bodnár Ádám

2003. május 13. 13:05

Az IBM workshopot szervez egyetemi oktatók számára

Az IBM május 16-18. között ingyenes kurzust szervez egyetemi oktatók számára az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE). A kurzus célja az egyetemi oktatók felkészítése a DB2 használatára az oktatásban és a

Az IBM május 16-18. között ingyenes kurzust szervez egyetemi oktatók számára az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE). A kurzus célja az egyetemi oktatók felkészítése a DB2 használatára az oktatásban és a tantervkészítésben.

A cél nem csak az IBM adatbázis-technológiájának megismertetése, hanem praktikus ismeretek átadása a gyakorlati foglalkozások során. A workshop házigazdája az ELTE, amely az IBM DB2 Egyetemi projektjének választott első szakmai vezető partnere. A rendezvényen 30 egyetemi oktató vesz részt az ELTE-ről és Magyarország más egyetemeiről, főiskoláiról.

Az IBM 2002. novemberéig 12 európai egyetemmel állt kapcsolatban a DB2 Egyetemi Projekt keretében, elsősorban német nyelvterületen. Az elmúlt év novemberében az IBM úgy döntött, hogy bővíti ezt a kört két további egyetemmel a Közép-Kelet-Európai régióban. A pályázatot az egyetemek közreműködésével az IBM helyi szervezetei készítették elő.

Az IBM Magyarországi Kft. rendhagyó módon nem egy egyetemet nevezett be, hanem az összes hazai felsőoktatási intézményt, így a magyar felsőoktatás megkapta a csatlakozás lehetőségét.

Magyarországon az intézmények közül 3 évenként az előző időszak teljesítménye alapján választják ki az intézmények közül a szakmai vezetőt, a közvetlen kapcsolattartó szervezetet -- amely jelenleg az ELTE. A kiválasztás szempontjai például az adott témában születendő diplomamunkák vagy szakdolgozatok, TDK munkák, megkezdett PhD tevékenységek és az IBM DB2 minősített vizsgák száma.

Az IBM Scholars Program azért jött létre, hogy felsőoktatási intézmények karai, és kutatói részére biztosítsa az IBM által felkínált akadémiai és kutatási lehetőségeket, forrásokat és egyéb előnyöket. Az IBM Tudományos Program IBM szoftverek, hardverek és technológiák széles skálájára terjed ki. Emellett a program előnyeihez tartozik még a társított oktatási anyagok és tantervek hozzáférhetősége, a kedvezményes könyvvásárlás és rendezvénybelépők, a műszaki támogatás, a közösségi források használata és még sok egyéb kedvezmény.

A Scholars program része a DB2 Egyetemi Program, melynek célja partneri kapcsolatok kiépítése az adatkezelés területén az EMEA régió (Európa, Közel-Kelet és Afrika) kiválasztott egyetemeivel. A továbbképzéseket a németországi böblingeni IBM laboratórium által koordinált, DB2 tanácsadókból álló csapat tartja. A szakértők testre szabott segítséget nyújtanak az egyetemeknek a DB2 termékek tanrendbe való beillesztéséről, így például közreműködnek a tanárképzés, a szakértői workshopok és a DB2 minősítések megszerzésében.

a címlapról