Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. április 29. 15:25

Linuxos Opera magyarul

[Linux.hu, HWSW] Megjelent az Opera 6-os verziójának magyar fordítása. A népszerű böngésző linuxos verziója eddig nem volt elérhető magyarul, csak a windowsos változathoz készültek kiegészítő nyelvi fájlok.

Opera Software[Linux.hu, HWSW] Megjelent az Opera 6-os verziójának magyar fordítása. A népszerű böngésző linuxos verziója eddig nem volt elérhető magyarul, csak a windowsos változathoz készültek kiegészítő nyelvi fájlok.

Míg a windowsos Opera már a 7.10-esnél, a linuxos kiadás egyelőre még csak a 6.12-es verziónál tart, ezért a fordítás is csak ehhez -- az utolsó stabil verzióhoz -- készült. Noha a linuxos Operának már van egy publikus béta változata, mely a 7.10-es verziószámot kapta, a 7-es sorozatból azonban végleges kiadás még nem jelent meg.

A nemrég kiadott nyelvi csomag nem csak a böngésző kezelőfelületét, de a teljes súgót is magyarul teszi elérhetővé. A fordító, Mlatilik Zsolt jelezte: tervezi, hogy az újabb linuxos verziókhoz is hozzáigazítja a nyelvi fájlt, így a jövőben elvileg mindegyik kiadás elérhető lesz magyarul. Az Opera Software még nem jelzett vissza a fordítónak, így a magyar böngésző egyelőre nem hivatalos, az Opera.com weboldalról nem lehet letölteni.

A linuxos Opera legutolsó -- 6.12-es -- kiadása jelenleg tucatnyi nyelven érhető el. Ha a magyar változat a hivatalos fordítás rangjára emelkedik, akkor a ez lesz a 13. honosított Opera kiadás, melyet a linuxos tábor használhat. A 7-es verziótól kezdve a nyelvi fájl egységessé vált, így ugyanazt a fordítást tudják használni a windowsos, linuxos és macintoshos felhasználók.

A magyar nyelvi fájl elérhető több Linux-közösségi weboldalról (www.osb.hu, linuxace.freeweb.hu, www.linuxportal.hu, www.mylinux.hu) és a HWSW letöltés rovatából is (169 kB zip fájl). A telepítés menete: a kicsomagolás után a .qm fájlt az /usr/share/opera/locale mappába, míg a Help mappában lévő fájlokat az /usr/share/opera/help mappába kell másolni rendszergazdaként. Ezt követően az Operában a File/Preferences menüben a Languages szekcióban kell átállítani a nyelvet "hun"-ra, és a böngésző újraindítása után már magyarul "szól".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról