:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. április 10. 14:58

A gyártók módosíthatják a Windows CE forráskódját

Craig Mundie
Craig Mundie
[CNET] A nyílt forrású szoftverek elleni küzdelem részeként a Microsoft szerdán bejelentette, hogy a Windows CE operációs rendszer forráskódját szinte teljes egészében a gyártók rendelkezésére bocsátja és bizonyos feltételek mellett engedélyezi a módosításokat. A redmondi szoftvervállalatnak már korábban is létezett egy ún. "shared source" programja, annak kererein belül azonban csak az operációs rendszer bizonyos részleteit bocsátotta a gyártók rendelkezésére.

A Windows CE-vel kapcsolatos új fejlemény azonban meglehetősen visszás. Az eredeti forráskódot módosító gyártóknak ugyanis a módosításokat ingyenesen vissza kell licencelniük a Microsoftnak, így a redmondi cég diszponálhat az összes változatatás és változat felett. Elemzők szerint ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a Windows CE szoftvert módosító cégek ingyen fejlesztőmunkát végeznek a Microsoftnak.

A "shared source" célja, hogy a Microsoft Windows CE operációs rendszer versenyképesebb lehessen a nyílt forrású vetélytárssal, a Linux-szal. Amint az ismert, a Linux rendszermagja ún. GPL licenc alatt került kibocsátásra, ami többek között azt is jelenti, hogy a módosításokat és kiegészítéseket nyilvánosságra kell hozni. Ez a konstrukciós elsősorban azok számára kedvező, akik minél gyorsabban akarnak egy-egy változtatást véghezvinni és nem tudnak egy nagy szofvercégre -- például a Microsoftra -- várni, hogy új verziót adjon ki a szoftverből.

A Microsoft válasza a GPL-re a "shared source" program, amelynek keretében számos fejlesztő, kormány és szervezet megismerheti a Windows operációs rendszerek kódjának bizonyos részeit. Craig Munide, a vállalat stratégiákért és szabályzatokért felelős igazgatója szerint a cégnek jelenleg 12 különféle "shared source" programja van.

A Windows CE esetében korábban a gyártók engedélyt kaptak a Microsofttól az operációs rendszer bizonyos részeinek módosítására, és a készülékeiket a módosított szoftverrel árusíthatták. A szerdán bejelentett Windows CE Shared Source Premium License Program keretében a gyártók teljes hozzáférést kapnak a Windows CE forráskódjához és bármit megváltoztathatnak, azonban a megváltoztatott kódot ingyenesen a Microsoft rendelkezésére kell bocsátani és természetesen nem lehet nyilvánosságra hozni.

A Microsoft szerint két esetben nyúlhatnak bele a gyártók a Windows CE kódjába. Egyrészt akkor, ha valamilyen hibát javítanak ki benne vagy optimalizálják a szoftvert, illetve másrészt akkor, ha a módosítások révén teszik egyedivé a saját változatukat, amely aztán bekerül a kereskedelmi forgalomban kapható készülékekbe. Amennyiben a gyártó ezért módosítja a kódot, 6 hónapig kizárólagos joggal értékesítheti a szoftver új változatát, azonban azután ingyenes licencet kell biztosítani a Microsoft részére. Ezután akár a többi Windows CE licenccel rendelkező gyártó is felhasználhatja a módosításokat.

Hogy a gyártók milyen okból módosítják a forráskódot, vagyis hogy a változtatás hibajavítás vagy "egyedi változat" készítése, abban a gyártónak és a Microsoftnak meg kell állapodnia. Nagyon fontos, hogy a változtatásokat csak a redmondi cég jóváhagyásával lehet kivitelezni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.