Szerző: roberto

2003. április 3. 09:56

A Sun UNIX-os fontkezelésre vonatkozó ötlete sokaknak nem tetszik

[OSNews, HWSW] Bár a Sun Microsystems az utóbbi

[OSNews, HWSW] Bár a Sun Microsystems az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet szentelt a Linuxnak, és a cégnek fontos a GNOME munkakörnyezet fejlődése, legújabb ötletük nem aratott osztatlan sikert a fejlesztők körében. A vállalat egy új fontkezelési rendszeren dolgozik, amellyel az Xft2-t szeretné felváltani. Az Xft2 a friss Linux rendszerek minőségi fontrenderelésért felelős komponense, és szinte elválaszthatatlan az alapvető fontkezelést biztosító fontconfig-tól.

Az Xft2/fontconfig párossal megoldott fontkezelés viszonylag friss technológia, az első olyan disztribúció, amely ezt használta, a tavaly októberben kiadott Red Hat Linux 8.0 volt, azóta a megoldás bekerült az XFree86 legújabb változatába is, így minden XFree86 4.3-mal csomagolt Linux tartalmazza. Az új fontkezelési rendszert még sok linuxos alkalmazás nem támogatja, egyelőre a GTK2 és a QT3 rendszerkönyvtárakra épülő programok képesek csak kihasználni a lehetőségeit.

A Sun viszont saját, STSF nevű megoldását próbálja népszerűsíteni, ugyanis az Xft2 erőteljesen támaszkodik az XFree86 XRender nevű komponensére, amely alapértelmezésben nincs benne sem a Solarisban, sem egyéb kereskedelmi UNIX-okban.

A GNOME munkakörnyezet, illetve az XFree86 fejlesztőinek azonban eszük ágában sincs váltani az épp csak elkészült technológiáról egy még újabbra, ha az nem kínál lényeges előnyöket, márpedig sokak szerint ez a helyzet; az STSF csak a Sun számára lenne előnyös, fejlesztői és felhasználói oldalon azonban problémákat és szükségtelen inkompatibilitást szülne. További érv is szól az Xft2/fontconfig rendszer mellett, míg ez már letesztelt működő megoldás, amely a friss disztribúcióknak is a része, addig az STSF még nincs is teljesen készen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról