Szerző: roberto

2003. április 1. 19:21

A Red Hat kiadta Gébics kódnevű új operációs rendszerét

[Red Hat, HWSW] A Red Hat tegnap három bétaváltozat

[Red Hat, HWSW] A Red Hat tegnap három bétaváltozat után bejelentette általános célú Linux-disztribúciójának kilences változatát. A Shrike (azaz Gébics) kódnevű rendszer legfőbb újdonsága az NPTL (Native POSIX Thread Library) szálkezelési techniológia, amelynek előnyei a különösen a többszálú szerverszoftverek (webszerver, adatbázisszerver) futtatása során mutatkoznak meg. Újdonságnak számít a Red Hat Linuxban a CUPS nyomtatásisor-kezelő alapértelmezetté tétetele, de a feladatot eddig ellátó LPRng is megtalálható még a telepítőkészletben.

A sajtóközlemény szerint újabb területeket vontak be az előző verzióban bemutatkozott Bluecurve megjelenésbe. Amint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a Bluecurve a Red Hat Linux új arculata, amely eltünteti a GTK/GNOME és a Qt/KDE alkalmazások közötti felszíni különbséget, és egyedivé teszi a Red Hat grafikus felületét.

A friss Red Hat Linuxot egy ügyes marketingkampány keretében vezeti be a piacra cég, amely a múlt héten kezdődött a Red Hat Linux 9-ről szóló első hírekkel, és a jövő hétig tart. Mivel a Red Hat szeretne minél több, biztos bevételt hozó előfizetőt a Red Hat Network szolgáltatásaihoz (időzíthető szoftverfrissítések, biztonsági hibák dokumentálása, javítócsomagok, privilegizált ISO letöltési lehetőség, csoportos szervermenedzsment), úgy döntöttek, hogy az új verzióhoz a Red Hat Network (RHN) előfizetői másoknál egy teljes héttel korábban juthatnak hozzá.

A rendszer tegnapi bejelentése után az RHN előfizetők már el is kezdhették letölteni friss telepítőkészlet CD-re írásához szükséges ISO-fájlokat, amelyek egyébként csak április hetedikén fognak kikerülni a nyilvános FTP-szerverekre. A vállalat azonban a jelek szerint alábecsülte az érdeklődést, ugyanis még a zártkörű hozzáférést is olyan forgalomnövekedés kísérte, amely szinte használhatatlanná tette/teszi az RHN szolgáltatásait, az előfizetőknek alig jut sávszélesség, az ISO-k csupán néhány KB/s-os sebességgel csorognak.

A nyílt forráskódú szoftverek világának egyik vezető internetes médiuma, a Slashdot az eset kapcsán bemutatta a Python szkriptnyelven megírt, Windowson és Linuxon egyaránt futtatható BitTorrent nevű P2P programot, amelynek a hálózatán állítólag már tegnap kora délután is hozzá lehetett férni a jövő héten általánosan elérhetővé váló telepítőkészlethez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról