Szerző: Bodnár Ádám

2003. január 15. 17:21

A Microsoft kiválasztott országok és szervezetek számára elérhetővé teszi a Windows forráskódját

Craig Mundie
Craig Mundie
A Microsoft egyes kormányok és szervezetek számára elérhetővé fogja tenni a Windows operációs rendszer forráskódját annak érdekében, hogy bizonyítsa a szoftver biztonságos mivoltát. A Government Security Program keretében hamarosan 10 ország és szervezet ismerheti meg a Windows XP, 2000, Server 2003 és CE operációs rendszerek forráskódját.

"A GSP egy olyan kezdeményezés, amelynek keretében kormányok és más szervezetek hozzáférhetnek a Windows forráskódjához és meggyőződhetnek róla, hogy az mennyire biztonságos" -- mondta Salah DanDan, a Government Security Program igazgatója. A Microsoft nemcsak a forráskódba enged betekintést, hanem számos biztonságtechnikai dokumentációt is megoszt a programban résztvevő szervezetekkel, megengedi saját biztonsági tesztek elvégzését és lehetővé teszi, hogy a szervezetek beszélhessenek a fejlesztőmérnökökkel és más Microsoft szakemberekkel.

Elemzők szerint a Microsoft legújabb lépésével a nyílt forrású projektek, elsősorban a Linux vitorlájából szeretné kifogni a szelet. A nyílt szoftverek mellett kardoskodók egyik fő érve, hogy mivel a programok forráskódja szabadon hozzáférhető, így mindenki leellenőrizheti, vajon pontosan hogy is működnek a szoftverek, eléggé biztonságosak-e. "Nyilvánvaló, hogy eggyel kevesebb indokot akarnak adni arra, hogy valaki a Linux irányába induljon" -- mondta Michael Silver, a Gartner elemzője. "Úgy tűnik, a Microsoft megpróbál nyíltabban viselkedni."

Még a redmondi szoftvercég is egyetért azzal, hogy a nyílt forráskódú projektek kíváncsivá tették az embereket a Microsoft-termékek forráskódjára is. A vállalat közleménye szerint a GPS célja, nem csak az, hogy a szervezetek megismerhessék a Windows forrását, hanem az is, hogy megtanulják, hogyan fordíthatják az így megszerzett ismereteket a saját hasznukra. Silver szerint a GPS inkább politikai, mint műszaki tartalommal bír.

Egyes országok -- közöttük a hamarosan egyik legnagyobb IT-piaccá váló Kína -- azért nem bíznak a Windowsban, mert attól tartanak, hogy a Microsoft szándékosan backdoorokat, vagyis olyan kiskapukat rejtett el benne, amelyeken keresztül illetéktelenek behatolhatnak a Windowst futtató rendszerekbe és onnan információkat tulajdoníthatnak el. DanDan nem árulta el, hogy Kína részt vesz-e a GSP-ben, de a mintegy 60 jelölt között van.

A Microsoft keményen küzd a kínai piacért, azonban a redmondi cégnek igencsak vigyáznia kell, ugyanis az országban már-már kritikus méreteket öltő szoftverkalózkodás ellen úgy kell fellépnie, hogy abból ne a kínai nemzeti Linux disztribúció, a Red Flag profitáljon.

A Government Security Program megálmodója Craig Mundie, a redmondi cég stratégiai részlegének műszaki vezetője. "Ez a projekt Mundie személyes elképzelésein alakul, ezen dolgozott már többb éve" -- mondta DanDan. "Mundie számos kormányzati tisztségviselővel volt kapcsolatban a világon, sok emberrel veszélt, így merült fel annak a lehetősége, hogy egyes szervezetek közelebbi betekintést kaphassanak a Windows forráskódjába." Mundie egyébként a Microsoftnál a nyílt forrású rendszerek elleni küzdelem egyik élharcosa.

A cég szóvivője nem árulta el, hogy a biztonságon kívül a kormányok és más szervezetek még milyen kétségeikre kaphatnak megnyugtató választ akkor, ha betekinthetnek a Windows forrásába. "Ha több információ áll rendelkezésre a Windows működéséről, mindenki maga döntheti el, hogy a platform mennyire biztonságos" -- mondta DanDan.

Bár a Linux nyíltsága komoly nyomást gyakorol a Microsoftra, számos más körülmény is a nyílt forrású rendszerek melett szól. A Windows "nyílttá" válása csak egy problémára ad megoldást. "A kormányok számos ok miatt preferálják a Linuxot, a biztonság csak az egyik ok, azonban vannak pénzügyi okok is" -- mondta a Gartner elemzője, Michael Silver.

Egy hasonló, Shared Source Initiative nevű program keretében a Microsoft már korábban is elérhetővé tette a Windows kódjának egyes részeit. Ebben a programban az amerikai kormányon kívül Ausztria, Svédország és Svájc is részt vesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról