Szerző: Barna József

2003. január 15. 17:49

Az idén piacra kerülnek a Made in China jelölésű Pentium 4 processzorok

Jason Csen
Jason Csen
Annak ellenére, hogy a vállalat jelentős mértékben, 1 milliárd dollárral csökkentette az idei évre előirányzott tőkeberuházási keretét, ütemterv szerint folyik az Intel kínai üzemének átalakítása, ahol már az idén megkezdődik a Pentium 4 processzorok összeszerelése, adta hírül ma a Reuters.

Jason Csen, az Intel ázsiai/csendes-óceáni régióért felelős igazgatója a hírügynökségnek elmondta, hogy az üzemben a tervek szerint még az idén megkezdődik a Pentium 4 processzorok összeszerelése. "Kínában még nem készültek Intel-processzorok, ez lesz az első alkalom. Terveink szerint a gyártás az idén megkezdődik; az ütemtervnek megfelelően haladunk [a munkálatokkal]" -- tette hozzá.

Craig Barrett, az Intel vezérigazgatója még tavaly májusi kínai útján jelentette be az új beruházás tervét. Akkor Barrett újságíróknak elmondta, hogy az új sanghaji üzemben kész waferek (e szilíciumostyákon találhatók a potenciális chipek) feldolgozásával foglalkoznak majd: itt vágják fel a wafereket, és tesztelik, majd tokozzák a 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott Pentium 4 mikroprocesszorokat.

Az Intel 1985 óta van jelen Kínában, és ez idő alatt 13 létesítményt épített az országban. 1996-ban 100 millió dolláros beruházással hozta létre a sanghaji Waigaoqiao szabadkereskedelmi övezetben található üzemet, ahol kezdetben flash memóriák összeszerelése folyt, majd később egy újabb 100 millió dolláros beruházás keretében lapkakészlet-tokozásra készítették fel. Az év végéig -- az újabb átalakítás után -- a beruházások összértéke eléri majd az 500 millió dollárt, mondta Csen.

Az Intel jelenleg az Egyesült Államokban és Írországban gyártja a chipeket, és Malajziában, valamint Costa Ricán teszteli és tokozza a processzorokat. Még az idén azonban a sanghaji üzem is bekapcsolódik az utóbbi folyamatba, így előreláthatóan az év második felében már megjelennek a kereskedelemben a Made in China jelölésű Pentium 4 processzorok is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról