:

Szerző: roberto

2003. január 11. 14:16

Tizenegymilliárdos állami szoftverbeszerzés

[Közbeszerzési Értesítő, HWSW] 2002

[Közbeszerzési Értesítő, HWSW] 2002 fontos év volt a nyílt forráskódú operációs rendszerek, köztük a Linux számára is, alig volt olyan hónap, amelyikben ne lehetett volna arról hallani, hogy a francia, a német, a tajvani, a kínai, az indiai kormányzat, Spanyolország, Japán és ki tudja még hány ország informatikai vezetése egyre nagyobb bizalommal fordul a Linux, a FreeBSD vagy egyéb szabad szoftverek felé.

A legtöbb ilyen hírről itt, a HWSW hasábjain is beszámoltunk, mindegyik egy-egy sikertörténet, a Microsoft nyomasztó monopóliumát ellensúlyozó törekvés. A döntések mögötti indokok mindig hasonlóak voltak, a nyílt rendszerek a szakemberek szerint olcsóbbak, jóval kevésbé kötött licencelésűek, biztonságosabbak, és könnyebben karbantarthatóak.

A Microsoft természetesen mindezt nem nézhette tétlenül, december elején a neves piackutató cég, az IDC másfél évvel ezelőtt végzett felmérésének eredményeire hivatkozva azt állították, hogy a Windows 2000 alapú rendszerek teljes birtoklási költségei (TCO) öt évre (szoftvereknél ez különösen hosszú idő) kivetítve a legtöbb, de nem minden feladat esetén 11-22 százalékkal kisebbek a hasonló linuxos megoldásoknál.

A propaganda aligha rendítette meg az említett államok döntéshozóit, TCO-számítások ide vagy oda, ahol nincs elég forrás a Microsoft licencek megvásárlására, ott nem fognak Microsoft szoftvereket használni. Az újabb hírek már arról szólnak, hogy Microsoft egy önálló PR-csoportot hozna létre az állami és intézményi szektorban történő Linux-felhasználásról szóló sikerekkel szembeni hatékonyabb kommunikáció érdekében.

Magyarországon azonban semmi szükség a PR-ra, a Közbeszerzési Értesítő idei első számában arról ad tájékoztatást, hogy a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága által kért Microsoft szoftverlicencek szállítására vonatkozó eljárás sikeres volt. Sőt a hétmilliárd milliárd forint plusz áfás beszerzés mellett egy kétmilliárd forint plusz áfás, Novell szoftverlicencek szállítására vonatkozó beszerzésről is olvashatunk. A legszomorúbb az egészben, hogy fel sem merülnek más megoldások, az ajánlatokat eleve Microsoft illetve Novell termékekre kérik. A beszerzés a közbeszerzés hatálya alá tartozó, és ahhoz önként csatlakozó 1010 intézmény igényét elégíti ki.

A történet pedig gyakran végződik úgy, hogy az önmagában is borsos árú, a kliensoldali hozzáférést is legalizáló CAL (Client Access License) licencekkel együtt azonban még drágábban megvásárolt Microsoft Windows 2000 Server rendszerek lemezei (ugyanezek a Novellről is elmondhatóak) két hét múlva egy zárható fiókban landolnak, a helyükre pedig Debian Linux, Red Hat Linux, SuSE Linux vagy épp FreeBSD kerül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.