Szerző: Vörös Péter

2002. december 20. 09:20

Az Infineon és a ProMos szakítása hatással lehet a memóriaárakra

[EBN] A német Infineon Technologies AG múlt pénteken bejelentette, hogy december 31-ével felbontja a tajvani Mosel Vitelic memóriagyártó vállalattal kötött megállapodását. A két cég ProMos Technologies néven üzemeltet vegyesvállalatot. A szakértők szerint e döntésnek kedvezőtlen hatása lesz a Mosel Vitelicre és a DRAM-árakra.

[EBN] A német Infineon Technologies AG múlt pénteken bejelentette, hogy december 31-ével felbontja a tajvani Mosel Vitelic memóriagyártó vállalattal kötött megállapodását. A két cég ProMos Technologies néven üzemeltet vegyesvállalatot. A szakértők szerint e döntésnek kedvezőtlen hatása lesz a Mosel Vitelicre és a DRAM-árakra.

Az Infineon lépésének eredményeként a ProMos kénytelen lesz saját maga értékesíteni memóriachipjeit az azonnali piacon. "Saját magunk fogjuk értékesíteni termékeinket" -- mondta Thomas Chang, a Mosel Vitelic alelnöke. A ProMos havonta 40 ezer 200 milliméteres és 9 ezer 300 milliméteres wafert gyárt, ennek 48 százalékát korábban az Infineon értékesítette, míg a fennmaradó részt a ProMos és a Mosel Vitelic adta el, mondta Chang.

Az elemzők úgy vélik, hogy a DRAM-árak csökkenni fognak, mivel a ProMos kénytelen lesz az azonnali piacon értékesíteni termékeit. "Ez jelentős hatással lesz az árakra" -- mondta Rick Hsu, a Nomura Securities vezető elemzője. "Kevés esély van arra, hogy a ProMos minősítést fog szerezni valamelyik OEM gyártótól, így kénytelenek lesznek memóriachipjeiket a piacon értékesíteni."

Az Infineon közölte, hogy azután döntött az együttműködés felmondása mellett, hogy a Mosel a folyamatos szerződésszegéseket követően sem tett lépéseket annak érdekében, hogy rendezze a vitás kérdéseket. A német vállalat egyik sérelme az volt, hogy a Mosel a ProMOS-tulajdonrészét hitelfedezetként használta fel. A tajvani cég jelenleg 38 százalékos tulajdonnal bír a vegyesvállalatban.

A Mosel Vitelic másképp látja a dolgot. "Az Infineon arra kért minket, hogy úgy emeljük fel a ProMos kapacitását, hogy a nekik fenntartott jelenlegi 48 százalék közel 100 százalékra növekedjen -- ilyen kérésre, azt hiszem, senki sem tud igent mondani" -- mondta a Mosel Vitelic alelnöke.

A termelési megállapodás december 31-i lezárásán kívül az Infineon közölte, hogy "a piaci körülmények által megengedett leggyorsabb praktikus módon" el fogja adni a ProMosban lévő 30 százalékos részesedését, valamint leállítják az új technológiák átadását a ProMosnak. A német cég bejelentette, hogy 30 mérnököt visszahívnak a ProMostól.

"Hosszú távon nézve az Infineon döntése voltaképpen jó hatással lesz a ProMosra, mivel nem leszünk rászorulva egy részvényes által nyújtott meghatározott technológiákra. Sok külföldi partner szívesen adná át gyártástechnológiáit a ProMosnak cserébe azért, hogy részt vállaljunk az óriási kutatás-fejlesztési költségekből, amelyek minden egyes generációnál több százmillió dollárt is kitehetnek" -- mondta Chang.

Az új technológiai források után kutatva a Mosel Vitelic számos memóriagyártó céggel (köztük a japán Elpida Memoryval) kezdett tárgyalásokat, közölte Chang, bár nem mondott részleteket azzal kapcsolatban, hogy mikor várható megállapodás. Az Elpida nemrég állapodott meg a Powerchip Semiconductorral, hogy a tajvani cég is fogja gyártani memóriachipjeit, ezzel a japán vállalat célja az, hogy megelőzze az Infineont és a világ harmadik legnagyobb memóriagyártója legyen.

Egyes elemzők nem osztják a Mosel Vitelic optimizmusát a ProMos jövőjét illetően. "Nagy kérdés az, hogy hogyan fognak új partnereket találni" -- mondta Chris Hsieh, az ING Baring Securities (Hong Kong) elemzője. "Ez egyértelműen negatív tényező a ProMos számára."

Az év első három negyedévévben a Mosel Vitelic 229 millió dollár, a ProMos 73 millió dollárt vesztett adózás után. A pénzügyi helyzet javítása érdekében a ProMos igazgatótanácsa a múlt héten elfogadott egy tervet, melynek értelmében kötvényeladással jutnak 160 millió dollárhoz.

A német cég bejelentésére egy nappal azután került sor, hogy az Infineon közölte: átadja 0,14 mikronos csíkszélességű DRAM-gyártási technológiáját a Semiconductor Manufacturing International Corp.-nek (SMIC), amelyért cserébe a kínai vállalat memóriachipeket gyárt az Infineon részére. A megállapodás értelmében az együttműködés a jövőben kiterjeszthető a 0,11 mikronos csíkszélességű technológiára is.

December elején az Infineon és a tajvani Nanya Technology megalapította 12 hüvelykes wafereket gyártó közös vállalatát Észak-Tajvanon. Az Infineonnak ezenkívül a szintén tajvani Winbond Electronics is gyárt chipeket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról