Szerző: roberto

2002. december 9. 12:43

Interjúk a szabad és nyílt forráskódú szoftverek világának kiemelkedő képviselőivel

Az elmúlt héten számos olyan interjú

Az elmúlt héten számos olyan interjú jelent meg, amely a szabad, illetve nyílt forráskódú szoftverek egy-egy kiemelkedő képviselőjével foglalkozott. December negyedikén A védjegyzett szoftvereknek nincs jövője címmel közölt a ZDNet egy hosszabb beszélgetést Richard M. Stallmannel, akit egyszerűen csak a szabad szoftverek prófétájának szokás nevezni. Stallman, azt hiszem, hozta a szokásos formáját, amiből egy rendkívül érdekfeszítő, izgalmas, a szabad szoftverek világának alapjait és az IT-ipar nagy cégeinek legújabb "mesterkedéseit" (DMCA, CBDTPA, Palladium) bemutató szöveg született, és még azok számára is izgalmas lehet, akik jól ismerik a stallmani eszmerendszert.

Szintén a ZDNeten jelent meg a múlt héten egy interjú a Red Hat műszaki vezérigazgatójával, Michael Tiemann-nel. A szövegből kiderül, hogy Red Hat társalapítójának jóval a Linux előtt, 1989-ben már szabad szoftverekkel foglalkozó cége volt, Tiemann ma az üzleti világ számára elfogadhatóbb nyílt forráskódú modell egyik legjelentősebb képviselője.

A KernelTrap mukatársa Molnár Ingóval, a Red Hat egyik kernelfejlesztőjével beszélgetett, ez a szöveg sokkal inkább a technikai érdeklődésű felhasználók számára íródott; megtudhatjuk, hogy a kilencvenes évek közepén milyen kernelpatchekkel indult el Molnár Ingó pályafutása, rengeteg ütemezőre vonatkozó kérdésre is választ kapunk, de szó esik például a kerneles TUX web- és FTP-szerverről is.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 26. 20:50

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!