Szerző: Bodnár Ádám

2002. november 26. 15:53

Hamarosan beköszönt a forgalmi korlátozással egybekötött szélessávú internetezés korszaka?

[CNET] A szélessávú internetelérést biztosító vállalatok hamarosan új árstruktúrát vezetnének be, amelynek segítségével meg lehetne fékezni a fájlcserélő hálózatok virágzását. A cégek azonban gondosan megvizsgálják az összes lehetséges előnyt és hátrányt, mielőtt döntenének.

[CNET] A szélessávú internetelérést biztosító vállalatok hamarosan új árstruktúrát vezetnének be, amelynek segítségével meg lehetne fékezni a fájlcserélő hálózatok virágzását. A cégek azonban gondosan megvizsgálják az összes lehetséges előnyt és hátrányt, mielőtt döntenének.

Az internetszolgáltatók saját bevallása szerint a felhasználók körében az egyik legnépszerűbb online időtöltés a fájlok csereberéje olyan hálózatokon vagy szolgáltatásokon keresztül, mint amilyen hajdanán a Napster volt, vagy amilyen most a KaZaA. Azonban azok a felhasználók, akik komolyan igénybe veszik ezeket a szolgáltatásokat, az adatforgalomnak aránytalanul nagy hányadát generálják.

A hírek szerint ezért a legnagyobb szélessávú szolgáltatók azt tervezik, hogy korlátozzák a havi adatforgalmat, amely minden bizonnyal gátat vet majd a fájlcsereberének. Ha a felhasználók tudják, hogy az adatforgalom korlátozott, nem töltenek le mindent "ész nélkül", illetve nem hagyják, hogy mások fájlokat töltsenek le a gépükről. Az internetszolgáltatók szerint így végre megfékezhető lenne a fájlcsere.

A szélessávú szolgáltatók az első komoly árstruktúra-váltás közepén vannak. A közelmúltban ugyanis számos vállalat kínálatában tűntek fel olyan díjcsomagok, amelyek nagy sebességű, ugyanakkor korlátozott forgalmú hozzáférést kínáltak azok számára, akik korábban modemről érték el az internetet és nem akartak egy lényegesen drágább, korlátlan konstrukcióra váltani.

Az első ilyen próbálkozás a Bell Canada ADSL szolgáltatása volt: a vállalat minden díjcsomagja korlátozott és ha valaki "túltölti magát", az 100 megabyte-onként 80 centet köteles fizetni. Az iparág számára azonban egyelőre túl sok kihívást jelent egy ilyen rendszer adoptálása, hiszen minden egyes felhasználónál nyilván kellene tartani az adatforgalmat, miközben a korlátlan forgalomhoz szokott felhasználóknak is alkalmazkodniuk kellene az új, immáron korlátos helyzethez.

Az ötlet ellenzői szerint az internet káros mellékanyagai -- mint például a pop-up hirdetések, a kéretlen reklámlevelek -- a felhasználók ellenőrzésén kívül esnek és jelentősen csökkentik, a "hasznos" forgalmat. Emellett létezik számos olyan szoftver -- például az Opera böngésző -- amely ingyenesen használható, ugyanakkor kezelőfelületén folyton változó reklámokat jelenít meg, amelyeket szintén az internetről tölt le. Egyesek rámutatnak, hogy egy rosszindulatú felhasználó akár "levélbombával" is pillanatok alatt lenullázhatja valakinek a fennmaradó adatforgalmát.

A felmerült kétségek ellenére a Bell Canada rendszere működik és jól működik -- állítja a vállalat. Andrew Cole szóvivő szerint a letöltési korlátok elég magasra vannak állítva ahhoz, hogy az internetes "zaj" csak a felhasználók elenyésző töredékének okozzon problémákat. A Bell Canada emellett egy teljesen ingyenes szoftvert is kiadott, amelynek segítségével az előfizetők nyomon követhetik "fogyasztásukat".

A Bell Canada kínálatában jelenleg havi 2, 10 és 20 Gbyte forgalmat engedélyező csomagok vannak. Azonban még a 10 Gbyte-os csomag is elég arra, hogy valaki havonta 10-12 filmet, vagy 2000 zeneszámot töltsön le, bár az is igaz, hogy ekkor már nem marad szabad forgalma a szörfözésre vagy a levelezésre. A kábeltévés szolgáltatók rendkívül érdeklődnek az új modell iránt, ugyanis a kábeltévés technológia esetén egy "sávszélességzabáló" a közvetlen szomszédainak is lelassítja a kapcsolatát.

Az új rendszer bevezetése elsősorban gazdasági okokra vezethető vissza, nem jogi vagy filozófiai meggondolások állnak a háttérben. Már eddig is számos példa volt arra, hogy a zenekiadók vagy a filmstúdiók azt kérték a szolgáltatóktól, hogy tiltsák ki hálózatukból a jogsértő fájlcserélőket, de a cégek rendszerint csak figyelmeztetést küldtek ki, ugyanis attól féltek, hogy jogi problémákat okozhat ha kiderül, figyelik az előfizetők forgalmát.

A hírek szerint egyes szolgáltatók más módszerekkel vennék fel a harcot a fájlcserélő szolgáltatásokkal, például tiltanák a KaZaA vagy Grokster alkalmazások által kezdeményezett internetes forgalmat, vagy a csomagok prioritását úgy változtatnák meg, hogy azok csak a rendelkezésre álló szabad sávszélességgel gazdálkodhassanak és ne lassítsák mások szörfözését vagy levelezését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról