Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 22. 17:38

Az IBM autonóm számítástechnikai programot indított vállalatok részére

[Mmd] Az IBM által tegnap bejelentett, vállalati méretű program célja olyan hardver, szoftver illetve szolgáltatások biztosítása, melyek révén csökkenthető a vállalkozásoknál működő informatikai rendszerek komplexitása, és növelhető azok képessége az önálló működésre.

[Mmd] Az IBM által tegnap bejelentett, vállalati méretű program célja olyan hardver, szoftver illetve szolgáltatások biztosítása, melyek révén csökkenthető a vállalkozásoknál működő informatikai rendszerek komplexitása, és növelhető azok képessége az önálló működésre.

A cég új szervezetet hozott létre az autonóm számítástechnika megvalósítását célzó program felügyeletére. Az Autonomic Computing csoport feladata, hogy összehozza a vállalaton belül az összefüggő tevékenységeket, és ezzel segítsen az ügyfeleknek a magasabb fokon automatizált IT-infrastruktúra kialakításában. Az ilyen infrastruktúra hozzájárul a költségek csökkentéséhez, a hasznos üzemidő növeléséhez, és biztosítja a mind szűkösebb támogatási szakértelem-bázis lehető legjobb kihasználását.

Az információs rendszerek komplexitása gyorsabb ütemben nő, mint ahogy a megfelelően képzett munkaerő rendelkezésre áll. Ez irányította a figyelmet az autonóm számítástechnika felé, vagyis magasabb fokú önmenedzselési és önkorrekciós képességgel bíró rendszerek tervezése irányába, amivel csökkenthető az emberi beavatkozás igénye.

E növekvő szükségletekre adnak választ az IBM következő tervei:

  • Új, autonóm számítástechnikai telepítő modellt hoz létre, mely arra szolgál, hogy segítse az ügyfeleket egy autonóm IT-környezet kiépítésében. Ezt a modellt használják majd a rendszermérnökök és az IBM Global Services tanácsadói arra, hogy átsegítsék az ügyfeleket az autonóm infrastruktúra kialakításának különböző szakaszain;
  • A Global Services keretében egyfajta "öngyógyító" gyakorlatot állít fel üzleti és infrastrukturális megoldásokhoz (Global Services Resilient Business and Infrastructure Solutions Practice), melyet az ügyfelek üzleti és technológiai infrastruktúrájuk öngyógyító képességének felmérésében illetve növelésében használhatnak fel;
  • A világ különböző pontjain létrehozott autonóm számítástechnikai innovációs központok segítségével segíti az ügyfeleket és üzleti partnereket autonóm technológiáik kifejlesztésében és tesztelésében;
  • Teljes portfóliójához kínál olyan termékeket, melyek támogatják a valódi autonóm képességek irányába tett lépéseket. E termékek sorában említjük a következőket:

    • a WebSphere Application Server Version 5.0 lehetővé teszi, hogy az e-business alkalmazások fejlesztése, integrálása és üzembe állítása megbízható, biztonságos és önmenedzselő környezetben történjék. Új autonóm képességek gondoskodnak majd arról, hogy a WebSphere automatikusan figyelemmel kísérje, elemezze és kijavítsa a teljesítmény-problémákat, így a tevékenységhez szükséges környezet folytonossága biztosított.
    • Új Tivoli szoftverek állnak az ügyfelek rendelkezésére az IT infrastruktúra kezelésének automatizálásához. Az IBM 26 új, autonóm képességeket hordozó terméket jelentett be rendszermenedzsment-portfóliójához, melyek között új azonosítási és tároláskezelési szoftverek is szerepelnek.
    • Az IBM Storage Systems Group a jövő héten jelenti be Shark kódnév alatt az Enterprise Storage Server-hez készült új autonóm képességeket, melyek megkönnyítik a rendszerek konfigurálását és az információ kezelését. Ezen túlmenően, az IBM a közelmúltban autonóm képességekkel frissítette fel teljes lemez-, szalag- és tárhálózati termékeit. Ilyen például a működés közben végzett konfiguráció (configuration-on-the-fly) és a "bejelentkezéses" riasztás ("phone home" alert), amely optimalizálja a teljesítményt és gondoskodik az adatok védelméről.

Az új Autonomic Computing szervezet vezetője Alan Ganek, az IBM Research korábbi stratégiai alelnöke.

Autonóm környezetben a teljes IT-rendszer és annak komponensei -- az asztali számítógépektől a mainframe-eken át az alkalmazásokig és köztes szoftverekig -- önmagukat konfigurálják, javítják, optimalizálják és védelmezik. Szabályozzák önmagukat, és néha egymást is. Együtt pedig proaktívan menedzselik az egész rendszert és elrejtik a végfelhasználók szeme elől e tevékenységek komplexitását.

Az autonóm számítástechnikához vezető útnak öt szintje van: alap, menedzselt, előrejelző, adaptív, illetve autonóm. Az alapszint a kiindulási pontot jelenti, ahol az IT-rendszerek többsége jelenleg is tart. A rendszer minden elemét a rendszeradminisztrátorok egyenként menedzselik: üzembe helyezik, figyelemmel kísérik és szükség szerint bővítik azokat.

A menedzselt szinten a különböző rendszerekből nyert információkat rendszermenedzsment-technológiák segítségével egyetlen, konszolidált nézetben összegzik, így lecsökken az az idő, amit az adminisztrátor az információk összegyűjtésével és szintetizálásával töltene.

Az előrejelző szinten olyan új technológiák kerülnek felhasználásra, melyek összefüggést teremtenek a rendszer számos, különböző eleme között. A rendszer képessé válik arra, hogy önmaga felismerje a szabályszerűségeket, előrejelezze az optimális konfigurációt és tanácsot adjon az adminisztrátornak, hogy mit tegyen. E technológiák fejlődésével az ember egyre nagyobb hasznát veszi majd a rendszer javaslatainak és előrejelzéseinek.

Az adaptív szint ott kezdődik, ahol a rendszerek már nem egyszerűen tanácsot adnak a cselekvésre, hanem automatikusan meg is teszik a megfelelő lépéseket a rendelkezésre álló információk alapján, aszerint hogy mi zajlik a rendszerben. Végül, a teljes autonóm szintet az jelenti, amikor a rendszer működését az üzletpolitika és az üzleti célok irányítják. A felhasználók együttműködnek a rendszerrel, nyomon követik az üzleti folyamatokat és/vagy megváltoztatják a célokat.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról