Szerzők: Bodnár Ádám, Bodnár Ádám

2002. augusztus 30. 19:09

Új frontot nyitott a Matáv -- veszélyben az ingyenes internetszolgáltatások

Kerekasztal-beszélgetésre hívja a Matáv az internetszolgáltatók képviselőit a hálózati hozzáférési szerződések megkötése ügyében. A Matáv részéről a megbeszélés előtt kiküldött javaslat az internetszolgáltatók számára még vitaalapként is elfogadhatatlan: ha a javasolt díjakat az ISP-k elfogadnák, nemcsak a bevételmegosztásból származó jövedelemtől esnének el, de jócskán emelniük kellene az internetes díjcsomagok árát is -- ugyanakkor az előfizetőket terhelő, a Matávnak fizetendő díjak nem csökkennének.

[HWSW] Kerekasztal-beszélgetésre hívja a Matáv az internetszolgáltatók képviselőit a hálózati hozzáférési szerződések megkötése ügyében. A Matáv részéről a megbeszélés előtt kiküldött javaslat az internetszolgáltatók számára még vitaalapként is elfogadhatatlan: ha a javasolt díjakat az ISP-k elfogadnák, nemcsak a bevételmegosztásból származó jövedelemtől esnének el, de jócskán emelniük kellene az internetes díjcsomagok árát is -- ugyanakkor az előfizetőket terhelő, a Matávnak fizetendő díjak nem csökkennének.

A hálózati hozzáférési szerződés a Matáv és az internetszolgáltatók közötti, a távközlési hálózat használatára vonatkozó megállapodás, melyet a hírközlési törvény egyik végrehajtási rendelete ír elő, mint kötelezően megkötendő egyezményt. Erre vonatkozóan a Matávnak korábban már volt egy javaslata, mikor a szerződés megkötését ahhoz kötötte, hogy az internetezés telefonköltségét az internetszolgáltatók számlázzák ki. Az ezzel kapcsolatos csatározások az év elején dúltak, és végül a Hírközlési Döntőbizottság határozatával értek véget, mely az internetszolgáltatóknak adott igazat. (Erről korábban lapunk részletesen beszámolt.)

A mostani körlevélben kiküldött -- a Matáv részéről vitaalapnak szánt -- tervezet olyan költségeket hárítana az internetszolgáltatókra, melyek részben, vagy egészben felemésztenék a díjmegosztásból származó jövedelmet, ami egyfelől az ingyenes internetszolgáltatások halálát jelentené, másrészt az internetes díjcsomagok drágulásához vezetne. A tervezet szerint például hálózati hozzáférési díjat vezetne be a Matáv, mely napszaktól függően akár 10-60 százalékát is elvonná a díjmegosztásből származó jövedelemnek.

Kormanik Andrásnak, az Inter.net üzletfejlesztési vezetőjének a véleménye szerint az állam nem azért tette hatósági árassá az internetes behívószámokra vonatkozó díjakat, hogy aztán a Matáv más jogcímen az internetszolgáltatóktól szedjen be több pénzt, hanem épp azért, hogy az internet elterjedését legalább ennyivel próbálja előmozdítani. A szándék Kormanik véleménye szerint nyilvánvaló: azt a többletbevételt, amit a Matáv nem tud elérni a behívások díjának emelésével, azt most az internetszolgáltatókon próbálja beszedni -- amelyek pedig, ha ez megvalósulna, kénytelenek lennének továbbhárítani költségeiket az előfizetőikre.

Szép Tibor, a Datanet üzletpolitikai és stratégiai tanácsadója szerint a hálózati hozzáférési díj bevezetése nem indokolt, hiszen a hírközlési törvény megszületése óta a Matáv költségei nem emelkedtek. A tanácsadó ugyanakor rámutatott, hogy míg az internetszolgáltatók díjcsomagjainak az árát a piaci verseny alakította, a távbeszélő díj monopolár, amin keresztül a Matáv éreztetheti erőfölényét.

Pórffy András a Freestart ügyvezetője különösebben nem aggódik, mert -- mint mondta -- kaptak ugyan meghívót a kerekasztal-beszélgetésre, de a Freestartnak már van hálózati hozzáférési szerződése. Igaz, hogy enek egyik pontja, mely az ISDN-es behívások költségeire vonatkozik, vitatott, ám a szerződés nem módosítható egyoldalúan, ha a javaslatban szereplő költségeket a Matáv érvényesíteni szeretné, azt egyszerűen elutasítanák.

Bödecs Béla, a VIVAnet kereskedelmi és marketing igazgatója még egy előnytelen pontra rámutatott: ha a Matáv javaslatait elfogadnák, azzal a szolgáltatók a kevesebb bevétel mellett adózási szempontból is rosszul járnának, hiszen az iparűzési adót a bevétel alapján -- a költségektől függetlenül -- kell fizetni. Azzal pedig, hogy a Matáv egyik kezével kifizeti a díjmegosztásból származó jövedelmet, a másikkal pedig visszaveszi, a szolgáltatók számára egy igen előnytelen helyzetet teremt: az a bevétel, ami után az adót fizetni kell, egyszerűen eltűnik a cégek kasszájából.

Szerencsére a szolgáltatók nincsenek kényszerhelyzetben, hiszen a kormányrendelet a hálózati hozzáférési szerződések megkötésérere nem ír elő határidőt, ám ha most egy új szereplő akarna belépni az internetszolgáltatói piacra, az nem kerülhetné el a Matáv diktálta feltételek elfogadását. Még egy helyzet adódhat, mikor a szolgáltatók kellemetlen helyzetbe kerülnének, ugyanis a meglévő kapacitás csak akkor bővíthető, ha megkötnék a vitatott tartalmú szerződést, ám épp a Matáv gondoskodott arról, hogy ez ne okozzon főfájást az ISP-knek: a közelmúltban megszüntetett Mindenkinek és 150 forintos kedvezmények óta oly mértékben visszaesett a hálózatok kihasználtsága, hogy éppenséggel fölös kapacitással rendelkezik szinte mindegyik ISP.

A Matáv és az Informatikai Minisztérium illetékeseit -- munkaidőn túl -- lapunk már nem érte el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról