:

Szerző: Barna József

2002. július 16. 13:09

Fejlesztői eszközök az AMD Hammer processzorcsaládjához

Az Advanced Micro Devices ma jelentette be, hogy újabb támogatók sorakoztak fel a cég következő generációs, Opteron és nyolcadik generációs Athlon néven ismert processzorai mögé. Ezúttal a platform sikerre vitele szempontjából szintén kulcsfontosságú alkalmazásfejlesztők -- így az Etnus, a MigraTEC, a Numerical Algorithms Group (NAG) és az STMicroelectronics -- biztosították támogatásukról az AMD-t.

[HWSW] Az Advanced Micro Devices ma jelentette be, hogy újabb támogatók sorakoztak fel a cég következő generációs, Opteron és nyolcadik generációs Athlon néven ismert processzorai mögé. Ezúttal a platform sikerre vitele szempontjából szintén kulcsfontosságú alkalmazásfejlesztők -- így az Etnus, a MigraTEC, a Numerical Algorithms Group (NAG) és az STMicroelectronics -- biztosították támogatásukról az AMD-t.

A héten zajló Platform Conference alkalmával jelentette be az Etnus, hogy TotalView debuggere, mely jelenleg kizárólag a K7 sorozatba tartozó Athlon processzorokat támogatja, a jövőben 32 bites támogatást nyújt a Hammer-családhoz is Linux alatt.


Négy Opteron processzoros számítógép a Computexen (Fotó: The Inquirer)

A MigraTEC a rendezvényen arról biztosította az AMD-t, hogy 64Express nevű alkalmazását elérhetővé teszi az AMD Opteron processzorok megjelenésekor. A 64Express segítségével a fejlesztőknek lehetőségük lesz arra, hogy meglévő 32 bites forráskódjaikat költséghatékonyan portolják x86-64 platformra. Az NAG pedig olyan numerikus libraryket fejleszt az AMD következő generációs processzoraihoz, melyek használatával optimális lebegőpontos teljesítmény lesz elérhető a platformon.

És végül az AMD és az STMicro közösen jelentette be, hogy együtt dolgoznak a Portland Group Compiler Technology FORTRAN-, C- és C++-fordítóinak x86-64 platformra történő átültetésén. E lépés azért is érdemel különös figyelmet, mert -- az Intellel ellentétben -- az AMD korábban nem biztosított a fejlesztők számára optimalizált fordítóprogramokat.

Amint arról beszámoltunk, az AMD Hammer integrált DDR memóriavezérlőt tartalmaz, a cég által kifejlesztett HyperTransport pont-pont technológiát kihasználva kommunikál az alaplapi vezérlőchipekkel és a többi processzorral, valamint 0,13 mikronos silicon-on-insulator (SOI) gyártástechnológiával készül a cég drezdai Fab 30-as gyárában.

A Hammer első változata, az asztali számítógépekbe szánt nyolcadik generációs Athlon (korábban ClawHammer) processzor várhatóan ez év negyedik negyedévében jelenik meg 3400+ (2 GHz) modellszámozással. Az AMD útiterve szerint még 2003 első negyedévében követi ezt a 4000+ jelölésű változat, míg a többprocesszoros szerverekbe szánt Opteron (korábban SledgeHammer) megjelenése a jövő év első félévében esedékes.

Az AMD hivatalos sajtóanyagai szerint a K8 az Athlonhoz képest 20-25%-ot profitál az integrált memóriavezérlő alkalmazásából, míg további 5%-ot az architekturális fejlesztésekből.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.