Szerző: Barna József

2002. július 2. 17:50

Hűvös és csöndes számítógépek AMD alapokon

[x-bit Labs] Az AMD még az év elején jelentette be CoolnQuiet elnevezésű technológiáját, mely lehetővé teszi, hogy az azzal felszerelt Athlon XP processzorok az éppen futtatott alkalmazás teljesítményigényéhez mérten változtassák sebességüket. E dinamikus teljesítményszabályozás természetesen a processzorok fogyasztásának és hőleadásának csökkenéséhez vezet. A bejelentéssel egy időben a Hitachi piacra dobta az első CoolnQuiet Athlon XP-vel szerelt kompakt PC-jét. Most azonban a takarékos Athlon XP 1500+ feltűnt a japán kiskereskedők polcain is.

[x-bit Labs] Az AMD még az év elején jelentette be Cool'n'Quiet elnevezésű technológiáját, mely lehetővé teszi, hogy az azzal felszerelt Athlon XP processzorok az éppen futtatott alkalmazás teljesítményigényéhez mérten változtassák sebességüket. E dinamikus teljesítményszabályozás természetesen a processzorok fogyasztásának és hőleadásának csökkenéséhez vezet. A bejelentéssel egy időben a Hitachi piacra dobta az első Cool'n'Quiet Athlon XP-vel szerelt kompakt PC-jét. Most azonban a takarékos Athlon XP 1500+ feltűnt a japán kiskereskedők polcain is.


Fotó: Akiba PC

Amint azt az AMD szóvivője lapunk kérdésére elmondta, egyelőre azért nem találni információt e processzorokról a cég honlapján, mert ezek kizárólag a japán piacon vásárolhatóak meg, elméletileg csak OEM-ek által gyártott SSF (small form factor, kisméretű) számítógépekben. A japán felhasználók különösen kedvelik a kisméretű, kompakt PC-ket, így nem véletlen, hogy az AMD itt méri fel az alacsony fogyasztású processzorok iránti igényt. E piaci szegmensben az alacsony fogyasztású C3 processzornak, illetve az Eden platformnak köszönhetően a VIA számít meghatározó tényezőnek.

A japán boltokban feltűnt 1500+ jelzésű Cool'n'Quiet Athlon XP processzor a Palomino magra épül, azonban asztali gépekbe szánt társaival ellentétben 200 MHz-es rendszerbuszt használ és alacsonyabb (1,4 volt körüli) tápfeszültséget igényel. Ennek köszönhetően 35 Wattnál nem disszipál többet. Ráadásul a Cool'n'Quiet technológia lehetővé teszi a processzor órajelének változtatását annak igénybevételétől függően.

Noha kereskedelmi forgalomban csak korlátozott számban beszerezhető termékről van szó, a japán Akiba PC nyilvánosságra hozta azon alaplapok listáját, melyek támogatják a terméket:

  • ASUS A7A266 (Board Rev.1.03) BIOS Ver.1010
  • ASUS A7M266 (Board Rev.1.04) BIOS Ver.1007
  • ASUS A7S333 (Board Rev.1.03) BIOS Ver.1004
  • ASUS A7V266 (Board Rev.1.05) BIOS Ver.1002c
  • MSI KT3 Ultra BIOS Ver.5.4
  • MSI K7N420 Pro BIOS Ver.2.4

A termék sikerességétől függ, hogy az AMD bevezeti-e azt a Japánon kívüli piacokra is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról