Szerző: Barna József

2002. április 10. 08:43

Ideje racionális keretek közé szorítani a technológiai haladást a félvezetőiparban

Dr. Morris Csang
Dr. Morris Csang, a TSMC elnöke
[WSJ] A világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártó cége, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) ugyan alapvető céljának tekinti, hogy partnerei tudatában legyenek: lépést tart a gyártástechnológiai rohamos ütemű fejlődésével, ám a cég technológiai igazgatója szerint ideje racionális keretek közé szorítani a technológiai haladást.

Calvin Csenming Hu tegnap egy San Jose-i technológiai szimpóziumon beszélt minderről. Mint mondta, becslése szerint a félvezető áramkörök méretének csökkentése egészen 2025-2028-ig járható útnak ígérkezik. Mindez messze kitolná Moore törvényének érvényességét. Amint az ismert, az Intel társalapítója, Gordon Moore több mint 30 évvel ezelőtt fogalmazta meg azt a tételt, mely szerint egy integrált áramkörbe építhető tranzisztorok száma nagyjából 18 havonta megkétszereződik.

Hu számításai szerint 1965 és 1995 között a Moore-törvény úgy volt tartható, hogy a gyártók minden harmadik évben tértek át a korábbinál fejlettebb gyártástechnológiára, azaz alkalmaztak kisebb csíkszélességet. Ám, tette hozzá, 1995 óta ez a folyamat radikálisan felgyorsult, és az iparág jellemzően kétévente vált technológiát.

Nem véltetlen, hogy az 1995 óta eltelt hat évet egyre erőteljesebben szenvedték meg a gyártók, mondta a szakember. 2001-ben ugyan az iparág egésze körülbelül az 1995-ös szinttel megegyező vagy annál valamivel alacsonyabb bevételt termelt, ám míg hat évvel ezelőtt mindez nyereséget jelentett, tavaly az ipar veszteséges volt.

Hu véleménye szerint a fejlődés nyaktörő üteme egy általánosan elfogadott iparági megegyezésre, technológiai útitervre vezethető vissza, amely 1992-ben célként tűzte ki, hogy háromévente tér át új gyártástechnológiára az ipar. Ám alighogy konszenzus született e kérdésben, egyes cégek kutatási-fejlesztési részlegei azonnal igyekeztek e kitűzött célnál jobb eredményeket felmutatni.

S noha a TSMC-nek természetesen nem célja, hogy ebben a kiélezett versenyben lemaradjon, Hu úgy véli, nemcsak ésszerűbb, hanem pénzügyi értelemben is eredményesebb lenne, ha a chipgyártók több időt hagynának partnereik számára az új gyártástechnológiák bevezetéséből adódó lehetőségek megértésére és kihasználására. Ahogy fogalmazott: "Az iparnak jobban menne, ha nem elsősorban e gyártástechnológiai szépségversenyre koncentrálnánk."

A TSMC a San Jose-i szimpóziumon egyébiránt Nexsys elnevezésű új technológiáiról számol be partnereinek, melynek része többek között a 90 nanométeres gyártástechnológiára történő áttérés is. A 0,09 mikronos csíkszélességű technológia tesztelését a cég ez év harmadik negyedévében kezdi meg a TSMC.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról