Szerző: roberto

2002. április 4. 09:10

Elkészült a KDE grafikus környezet harmadik generációjának első darabja

[KDE News] A KDE Projekt tegnap jelentette be, hogy nyilvánosan is elérhető a UNIX rendszerekhez készült népszerű grafikus környezet, a KDE hármas verziója. A sajtóközlemény szerint különösen sokat fejlődött a desktop webböngészőjének, a Konquerornak a JavaScript- és DHTML-kezelése, finomítottak a böngésző DOM-implementációján, és összességében gyorsabb és még stabilabb lett program. Az újdonságok hosszú listájából érdemes kiemelni a KDE Edutainment Projekt oktató- és oktatást segítő munkáit (KEduca, KGeo, KLettres, KStars, KTouch, kvoctrain), ezek a jövőben a KDE-terjesztések részei lesznek.

K Desktop Environment[KDE News] A KDE Projekt tegnap jelentette be, hogy nyilvánosan is elérhető a UNIX rendszerekhez készült népszerű grafikus környezet, a KDE hármas verziója. A sajtóközlemény szerint különösen sokat fejlődött a desktop webböngészőjének, a Konquerornak a JavaScript- és DHTML-kezelése, finomítottak a böngésző DOM-implementációján, és összességében gyorsabb és még stabilabb lett program. Az újdonságok hosszú listájából érdemes kiemelni a KDE Edutainment Projekt oktató- és oktatást segítő munkáit (KEduca, KGeo, KLettres, KStars, KTouch, kvoctrain), ezek a jövőben a KDE-terjesztések részei lesznek.

A KDE Kiosk szintén egy új kezdeményezés, amelynek célja, hogy a hagyományos UNIX-os fájlattribútumokon túl is lehessen szabályozni a KDE egyes részeihez, beállításaihoz való hozzáférést, ez különösen hasznos lehet iskolákban, internet-kávézókban, és minden olyan helyen, ahol igény van arra, hogy ne a felhasználók kezében legyen minden konfigurációs lehetőség. A kiosk-framework KDE 3.0-ban jelenlévő implementációja segítségével elérhető, hogy bizonyos beállítások ne legyenek módosíthatóak grafikus felületről.

Amint arról már korábban beszámoltunk, a KDE 3.0 nem kompatibilis a KDE 2-es sorozatával, alapvető változás, hogy a desktop a Trolltech Qt/X11 lib 3-as verzióját használja, ugyanakkor a KDE2-es libek megtartásával futtathatóak maradnak a régebbi alkalmazások is. A frissen kiadott KDE 3.0 forráskódja és a különféle rendszerekhez (Conectiva 7.0, FreeBSD 4.5-STABLE, Mandrake 8.0-8.2, Red Hat 7.x, Slackware 8.0, SuSE 6.4-7.3, YellowDog 2.2) előre fordított bináris változatok az ftp.kde.org-ról tölthetőek le, de érdemes valamelyik tükörszervert használni.

Aki maga szeretné lefordítani az új KDE-t, vegye figyelembe, hogy a KDE Projekt nem támogatja a gcc 2.95-ösnél régebbi fordítókat, ráadásul a gcc legújabb, 3.0-ás verzióival bizonyos komponensek, például az arts, hibásan fordulnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról