Szerző: Bőle György

2000. április 19. 11:36

Az AMD bejelentette a mobil K6-III+ és K6-2+ processzorokat

Még mielőtt belekezdenék ebbe a hosszú hírbe, felhívnám "Intel-fan" olvasóink figyelmét a reggeli Intel hírünkre.

Ahhoz képest, hogy már két K6-2+ alapú notebook van piacon, nem túlzottan kapkodta el az AMD új mobilprocesszorjainak a bejelentését.
Tegnap a Californiai Sunnyvale-ben végre megtörtént a hivatalos bejelentés, amelynek keretében az AMD útjára bocsátotta a mobil K6-III+ és a K6-2+ processzorcsaládot. Az új processzorokról annyit kell tudni, hogy 0.18 mikronnal készülnek, magra integrált másodszintű (L2) gyorsítótárral rendelkeznek, és újdonságképpen támogatják az AMD most debütáló PowerNow! energiakímélő technológiáját és a DSP funkciókat (digital signal processing).

Az AMD PowerNow! mindenképpen új dolog, mert a korai, kiszivárgott specifikációkban még csak Gemini néven emlegették. Itt kicsit ki is térnék a technológiára.
Az Intel mobil PIII-as processzorcsaládja a SpeedStep nevű technológiát használja, amely dinamikusan képes változtatni a processzor teljesítményét a használt alkalmazások függvényében. A rendszer az órajel (teljesítmény) rugalmas változtatásával növelni, illetve csökkenteni tudta az elem-élettartamot. Kezdetben ezen a téren lemaradást mutatott az AMD, mert általa akkortájt (november közepe) még tervezési fázisban lévő, Gemini néven futó eljárás csak BIOS-beli beállításokkal tudta szabályozni az elem-élettartamot, ezért a felhasználóra hárult volna ennek a kiválasztása. A tegnapi bejelentés tanulsága szerint a Gemini project ejtve lett, és helyét az Intel hasonló eljárásával egyenértékű PowerNow! technológia vette át. A PowerNow! átmenetesen, illetve automatikusan képes változtatni az órajelet és a feszültséget, ugyanakkor lehetővé teszi az üzemmódok manuális beállítását a Windows vezérlőpulton keresztül is. Sajnos az eljárás támogatása még nem az igazi (érthető, hiszen most debütált), mert speciális notebook és BIOS supportot igényel. Az AMD igérete szerint, az eljárás az év végére már teljes támogatásnak fog örvendeni, mert a támogatáson már dolgoznak az OEM partnerekkel, illetve a fejlesztésekben közreműködő Phoenix Technologies-szal.

Az AMD a jó öreg 3DNow!-n is bővített kicsit, ugyanis immáron beépítették a DSP funkciók támogatását az eljárásba. A DSP funkciók 3DNow! optimalizációja nyomán hatékonyabban működnek olyan alkalmazások, illetve technológiák, mint az MP3 lejátszás, Dolby Digital és a térhangzás számítások, soft xDSL modemek.

Árak és specifikációk:

K6-III+:
  • Ez processzorcsalád váltja le a K6-III-P mobil processzort, és az AMD reményei szerint a PIII versenyképes konkurenciája lesz.
  • L2 cache: 256KB integrált, de ugyanakkor az AMD egyesített TriLevel Cache megoldásának köszönhetően képes kezelni egy akár 1MB-os harmadlagos, alaplapi gyorsítótárat is (hozzáteszem, ez nem újdonság). FSBus: 100MHz
  • A K6-III+ 450, 475, és 500MHz-es változatban, 1000 darabos tételben 140, 162, 184 dolláros áron kapható
K6-2+:
  • Az AMD a mobil Celeron ellenfelének szánja a processzort az olcsó notebook-ok piacán.
  • L2 cache: 128KB integrált. FSBus: 100MHz
  • A K6-2+ 450, 475, és 500MHz-es változatban, 1000 darabos tételben 85, 98, 112 dolláros áron kapható
Mindkét processzor magfeszültésge 2 Volt, hőleadásuk akár 3 Watt-nál is kisebb lehet, tokozásuk Socket 7/Super7, és az AMD Austini Fab 25-ös gyárában készülnek.

Úgy látszik a notebook piacon is tovább nyomul az AMD, aminek egyenes következménye egy totális árháború, amely a mi felhasználói szemszögünkből igen áldásos lehet. Még megjegyezném, hogy az AMD teszteredményei alapján mindkét processzor gyorsabb Inteles társánál, de azért ezt nem kell tutira venni. Azt hiszem ideje elgondolkozni az Intel vezetésének, hogy megállítsák az AMD több-frontos előrenyomulását. Sajnos ez egyenlőre reménytelennek tűnik. A hírhez tartozik még, hogy a PC Data februári adatai szerint az amerikai notebook picon az AMD részesedése immár 65 (!) százalék. Már csak a vállalti gépek picára kell betörni...

[Hivatalos bejelentés, AMD mobil processzor page, Teszteredmények]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról