Szerző: Bodnár Ádám

2002. február 14. 09:39

Várakozáson felüli eredményekről számolt be a Matáv

[email] A Matáv, Magyarország vezető távközlési szolgáltatója ma közzétette 2001. évi konszolidált, a Nemzetközi Számviteli Szabványok (IAS) szerinti eredményeit.

[email] A Matáv, Magyarország vezető távközlési szolgáltatója ma közzétette 2001. évi konszolidált, a Nemzetközi Számviteli Szabványok (IAS) szerinti eredményeit.

A bevételek 22,8%-kal (euróban 24,4%-kal), 547,7 milliárd forintra (2,1 milliárd euróra) nőttek, főként a MakTel első alkalommal történt konszolidációja valamint a mobil és az adatátviteli üzletágak dinamikus növekedése eredményeként. A pro-forma nettó eredmény 75,2 milliárd forint volt (293,0 millió euró), ami 9,4%-os növekedésnek felel meg. Ez főként a Westel nagyobb jövedelmezőségének és a forint euróhoz viszonyított erősödésének volt köszönhető.

"Örömmel számolok be arról, hogy a Matáv ismét sikeres évet zárt, 23%-os bevételnövekedést és 43%-os EBITDA rátát ért el, összhangban a részvényeseinknek korábban tett ígéretünkkel. Stratégiánknak megfelelően az év során megerősítettük pozíciónkat a gyorsan növekvő mobilpiacon azáltal, hogy megvásároltuk a Westel fennmaradó részesedését. Ezenkívül megvalósítottuk első nemzetközi befektetésünket Macedóniában, ami jelentősen növelte bevételeinket és a Csoport EBITDA rátáját." -- mondta Straub Elek vezrigazgató.

"2002-ben a verseny erősödésével számolunk, ezért folytatni kívánjuk azt a határozottan megfogalmazott stratégiánkat, hogy erőforrásainkat a növekedési területekre koncentráljuk és szinten tartjuk a vezetékes beszédcélú távközlési piacról származó készpénz-bevételünket. Tekintettel a stabil szabályozói környezetre és szigorú költségtakarékossági intézkedéseinkre várakozásaink szerint a Matáv Csoport bevételnövekedése 2002-ben magas egy számjegyű tartományban lesz. Célkitűzésünk szerint az éves EBITDA ráta meghaladja majd a 40%-ot. A 2002-es beruházásainkat 105 milliárd forint körül tervezzük."

A vezetékes szegmensben a bevételek 2,3%-kal nőttek, az EBITDA ráta 37,8%-os volt. Az adatátviteli szolgáltatásokból származó bevételek továbbra is kimagasló, 25,9%-os növekedést mutattak, ami főként a menedzselt bérelt vonali, ISDN adatátviteli, internet és kábeltelevízió előfizetések volumenének számottevő emelkedéséből származott. A Matáv az év során igen nagy hangsúlyt helyezett a szigorú költségfigyelésre és a hatékonyság javítására. Ennek eredményeként a Matáv Rt. létszáma éves szinten 17,2%-kal csökkent, így az egy vezetékes vonali alkalmazottra jutó vonalszám 316-ot tett ki.

A mobil szegmens bevételei 24,9%-kal 198,9 milliárd forintra nőttek az év során. A Westel felülmúlta versenytársait nettó ügyfélszám-növekedés tekintetében, mialatt EBITDA rátáját az egy évvel korábbi 37,1%-ról 38,2%-ra növelte. A kiváló EBITDA teljesítményhez nagymértékben hozzájárult a belépési küszöbök körültekintő kezelése, különösen az előre fizetett kártyás szegmensben. A pro-forma nettó eredmény 41,3%-kal nőtt éves szinten, ami főként az erőteljes volumenbővülésnek, a hatékonyság javulásának és a Westel adósság-portfóliójából származó árfolyamnyereségnek volt köszönhető.

2001 végén a Westelnek 2,5 millió előfizetője volt, GSM piaci részesedése 50,6%-ot tett ki és a piac teljes 2001-es nettó ügyfélszám-növekményéből 46,5%-kal részesedett. A Westel teljes 2001. évi nettó ügyfélszám-növekményének 94,3%-a előre fizetett kártyás ügyfél volt. Az év végén az előre fizetett kártyás ügyfelek a teljes ügyfélkör 67,4%-át tették ki.

A MakTel éves árbevétele 60 milliárd forintot tett ki 2001-ben. A Matáv első nemzetközi leányvállalata 56,4%-os EBITDA rátát ért el. A vezetékes előfizetők száma 550 000 volt, ami az előző évhez képest 7,0%-os növekedést jelent. A mobil ügyfélbázis 134,0%-kal, 234 000-re emelkedett. Mindez szilárd alapot biztosít a további növekedés számára a második GSM szolgáltató piaci megjelenése előtt. Az internet előfizetők száma 2001 végén 21 700 volt, a 2000 végi 9 900-al szemben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról