Szerző: Vörös Péter

2002. január 8. 23:54

Ralph Nader veterán fogyasztóvédő szerint a Microsoft adócsalással vádolható

[CNET, Reuters] Ralph Nader, a veterán fogyasztóvédő és polgárjogi harcos egy levélben hívta fel a Microsoft figyelmét arra, hogy a cégnek el kellene kezdeni osztalékot fizetni a befektetőknek, mondván, a szoftvergyártó óriás 36 milliárd $ készpénzállománya de facto illegális adómenedékként működik az olyan gazdag részvényesek számára, mint Bill Gates, a vállalat igazgatótanácsának elnöke.

[CNET, Reuters] Ralph Nader, a veterán fogyasztóvédő és polgárjogi harcos egy levélben hívta fel a Microsoft figyelmét arra, hogy a cégnek el kellene kezdeni osztalékot fizetni a befektetőknek, mondván, a szoftvergyártó óriás 36 milliárd $ készpénzállománya de facto illegális adómenedékként működik az olyan gazdag részvényesek számára, mint Bill Gates, a vállalat igazgatótanácsának elnöke.

Nader a Consumer Project on Technology (CPT, Technológiával Foglalkozó Fogyasztói Projekt) szervezet nevében pénteken levelet írt Gates-nek, közölvén, hogy a Microsoftnak meg kellene változtatni azt a gyakorlatát, miszerint a cég nem fizet osztalékot részvényeseinek. Az osztalék rendszerint negyedévenként készpénzben fizetendő a befektetőknek.

A The Wall Street Journalben megjelent levélben Nader így fogalmaz: "véleményünk szerint az a tény, hogy a cég nem fizet osztalékot, egy helytelen és törvénytelen eszköz, melynek célja az, hogy a Microsoft nyeresége mentesüljön a szövetségi jövedelmi adózás alól".

A Microsoft 15 éve tőzsdén jegyzett vállalat, amely idő óta egyszer sem fizetett osztalékot részvényeseinek, ehelyett az USA történetének legnagyobb készpénzállományát gyűjtötte össze.

Nader szerint azáltal, hogy a cég nem fizet osztalékot, a gazdag Microsoft-részvényesek elkerülhetik, hogy az ilyen bevétel után fizetendő több mint 39%-os adót kelljen fizetniük. Ehelyett a gazdag részvényesek előnyt faragnak a felhalmozott készpénzállományból, és eladják a cég részvényeit, ami viszont csak 20%-os ún. tőkenövekedési adó alá esik.

Nader és James Love, a CPT igazgatója szerint az amerikai adózási törvények tartalmaznak egy ún. "tiszta nyereség után fizetendő társasági adó" rendelkezést, amelynek lényege, hogy azoknak a cégeknek amelyek az "ésszerű szükségleteken" túlmenően halmoznak fel nyereséget, 39,6%-os adót kell fizetniük ezek után a nyereségek után.

Az Internal Revenue Service, az "amerikai APEH" webhelyén egészen pontosan ez áll: "Az a tény, hogy egy vállalat az ésszerű felhalmozáson túlmenően halmoz fel nyereséget, elegendő ahhoz, hogy a felhalmozott nyereségre vonatkozó adózás hatályos legyen, leszámítva azt az esetet, ha a vállalat be tudja bizonyítani, hogy a nyereségeket nem azért halmozták fel, hogy lehetővé tegyék az egyéni részvényesek számára a jövedelmi adózás elkerülését."

Nader levele rámutatott arra, hogy a cég felsővezetői kezében van a 360 milliárd $ piaci értékű Microsoft több mint 17%-a: egyedül Gates kezében a vállalat 12%-a van. Tavaly Gates 2,6 milliárd $ értékű részvénytől vált meg.

"Jelentős tény az, hogy a vállalatot vezető kis számú személy kezében a cég részvényeinek jelentős százaléka található, e tény rendkívül szokatlan egy nagy tőzsdei vállalat esetében" -- írja levelében Nader.

"Ez pedig felveti azt a kérdést, hogy vajon ezek a személyek azért halmozzák fel ezeket az óriási összegeket, hogy más célokat támogassanak és ne a részvényesek érdekeit helyezzék előtérbe" -- véli Nader.

A Microsoft képviselője hétfőn megjegyezte, hogy a cég időről időre áttekinti azt a kérdést, hogy vajon fizessenek-e osztalékot vagy sem, de egyelőre nem tervezik ennek beindítását. A képviselő szerint a készpénzállomány törvényes üzleti célokat szolgál, mint pl. termékfejlesztés, részvényvisszavásárlás, befektetések és akvizíciók.

"A Microsoft minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy az összes amerikai szövetségi jövedelemadó törvénynek és rendeletnek eleget tegyen. Amint azt Nader úr levele is említi, az adózási rendelkezések lehetővé teszik azt a cégek számára, hogy üzletmenetük finanszírozása érdekében készpénzt halmozzanak fel, márpedig a high-tech iparban ismeretes az, hogy az üzleti célkitűzések támogatásához jelentős készpénzállományra van szükség" -- közölte a Microsoft képviselője.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról