:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. augusztus 29. 12:39

Az AMD marketingstratégiája: a Palomino magos processzoroknak nem lesz nyilvános az órajele ?

Az utóbbi időben egyre inkább hiteltelen hírforrássá váló Toms Hardware Guide érdekes információkat közölt a Palomino magos AMD Athlon processzorok jelölésével kapcsolatban.

Az utóbbi időben egyre inkább hiteltelen hírforrássá váló Tom's Hardware Guide érdekes információkat közölt a Palomino magos AMD Athlon processzorok jelölésével kapcsolatban.

Azt mindenki tudja, hogy az Intel Pentium 4 órajelét tekintve jelentős fölényben van az AMD chipekkel szemben, és a kaliforniai chipgyártó marketing-gépezete ezt remekül ki is használja. Az AMD ezért úgy határozott, hogy a Palomino magos asztali Athlon processzorok esetében az órajelet titokban tartja, és egy modell-számot ad meg, amely megmutatja, hogy az adott Athlon teljesítménye milyen órajelű Pentium 4-nek felel meg.

A Tom's Hardware szerint az AMD az alaplapok és BIOS-ok fejlesztőit arra kötelezi, hogy titokban tartsák a processzorok órajelét, így a bootolási folyamat közben sem lesz látható a chip frekvenciája, csak a gyári modellszám, pl. Athlon Model 1600, azaz a processzor teljesítménye egy 1,6 GHz-es Pentium 4-nek felel meg. Magukon a chipeken is csak modellszámok lesznek feltüntetve, pl. A1600.

Pár évvel ezelőtt a Cyrix használt hasonló jelöléseket, amikor a processzorok úgynevezett PR (Pentium Rating) számmal kerültek forgalomba. A PR azt mutatta meg, hogy az adott Cyrix proceszor teljesítménye milyen órajelű Intel Pentiumnak felel meg.

Egyelőre nem lehet világosan látni, hogy milyen eredményre vezet az új jelölési stratégia. Az AMD nyilván azt várja, hogy a megahertzekre éhes vásárlók lássák: az AMD ugyanannyi megahertzet ad olcsóbban. Azonban félő, hogy a felhasználókat összezavarják az új jelölések, és elég nehéz lesz megmagyarázni a reklamáló ügyfélnek, hogy az általa megvásárolt 1600-as AMD Athlon miért csak 1300 vagy 1400 MHz-en működik.

A H. Oda által készített WCPUID ugyanis a valós órajelet jelzi ki, mint ahogy a Windows XP is...

  • Szólj hozzá a fórumban!
  • Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

    a címlapról

    Hirdetés

    Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

    2024. április 27. 05:28

    A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.