Szerző: roberto

2001. augusztus 24. 20:24

A Red Hat naplózó fájlrendszere az ext3 lesz

[LinuxPLanet, LinuxToday] A Red Hat Linux következő kiadása a cég eddigi összeállításaival ellentétben egy naplózó fájlrendszert is támogatni fog. Linux alatt négy naplózó fájlrendszer közül lehet választani, ezek az új fájlrendszerek a hagyományos ext2 fájlrendszernél sokkal kényelmesebben használhatók a mai 20-80 GB-os meghajtókon, ráadásul egy esetleges leállás, áramszünet esetén sokkal jobb az esélyünk a naplózó fájlrendszerek használatával az adatvesztés elkerülésére. A Red Hat más disztribúciókkal ellentétben nem a ReiserFS-t választotta, nem is az IBM által fejlesztett JFS-t és nem a Silicon Graphics XFS rendszerét.

Red Hat[LinuxPLanet, LinuxToday] A Red Hat Linux következő kiadása a cég eddigi összeállításaival ellentétben egy naplózó fájlrendszert is támogatni fog. Linux alatt négy naplózó fájlrendszer közül lehet választani, ezek az új fájlrendszerek a hagyományos ext2 fájlrendszernél sokkal kényelmesebben használhatók a mai 20-80 GB-os meghajtókon, ráadásul egy esetleges leállás, áramszünet esetén sokkal jobb az esélyünk a naplózó fájlrendszerek használatával az adatvesztés elkerülésére. A Red Hat más disztribúciókkal ellentétben nem a ReiserFS-t választotta, nem is az IBM által fejlesztett JFS-t és nem a Silicon Graphics XFS rendszerét.

Michael K. Johnson, a Red Hat kernelhackereinek vezetője egy néhány oldalas leírást tett közzé cég döntéséről, amelyből kiderül, hogy az ext2-vel való kompatibilitás, a naplózás által nyújtott adatbiztonság és az ext2-nél gyakran nagyobb sebessége miatt a Red Hat az ext3 fájlrendszert választotta.

Ugyanakkor sokan nem tartják igazi naplózó fájlrendszernek az ext3-at, mert az csak bővítése ext2-nek, és ennek a fájlrendszer-technológiának megvannak a korlátai. A LinuxPlanet egyik friss cikkében, amely a Red Hat választásának ered a nyomába, Hans Reiser, a ReiserFS névadója mégis úgy nyilatkozik, hogy a vállalat döntése teljesen érthető, konzervatív megoldás volt.

a címlapról