Szerző: Barna József

2001. augusztus 22. 18:47

Az empolis ingyen közreadja k42 tudásszerver technológiáját kutatási projektek számára

[Bertelsmann] Az empolis csoport, a Bertelsmann MOHN Media Group leányvállalata elindította empolis k42 Education Grant Program ját (EGP), amelynek keretein belül a nem nyereségorientált kutatási projektek számára ingyenes hozzáférést biztosít az empolis k42 tudásszerverének minden összetevőjéhez. A k42 egy élvonalbeli tudáskezelő (knowledge management) szoftver, amely teljes mértékben megfelel az XML-alapú Topic Maps szabványnak (XTM).

[Bertelsmann] Az empolis csoport, a Bertelsmann MOHN Media Group leányvállalata elindította empolis k42 Education Grant Programját (EGP), amelynek keretein belül a nem nyereségorientált kutatási projektek számára ingyenes hozzáférést biztosít az empolis k42 tudásszerverének minden összetevőjéhez. A k42 egy élvonalbeli tudáskezelő ("knowledge management") szoftver, amely teljes mértékben megfelel az XML-alapú Topic Maps szabványnak (XTM).

A tudásmenedzsmentet manapság úgy tekintjük, mint a vállalati versenyképesség fenntarthatóságának egyik kulcsát. Több tudástechnológiai módszer is kifejlődött, és kutatásuk napjainkban is folyamatosan zajlik. A Topic Maps (magyarul kb. "téma-térkép") a tudásreprezentáció egyik alaptechnológiája. 2000 tavaszán publikálták a Topic Maps nemzetközi szabványt (ISO 13250). Az empolis a Topic Map szoftverek egyik első gyártója. k42 nevű terméke olyan tudásszerver, amely 100%-ban megfelel az XML Topic Maps szabványnak, és teljes vállalati infrastruktúrát nyújt a tudásszerkezetek létrehozásához, kezeléséhez, feltárásához és lekérdezéséhez.

A k42 összetevői: rugalmasan méretezhető, nagy teljesítményű, megfelelően optimalizált tárolást nyújtó tudásszerver, hatékony Java API felület, szervlet alapú tudásszerkesztő és navigációs keretrendszer, továbbá TMQL (Topic Map Query Language) támogatás és szabályokon alapuló következtetőrendszer. A k42 100%-ig Java környezetben készült, lehetővé téve a keresztplatformos támogatást.

Az empolis k42 Education Grant Program létrehozását az motiválta, hogy keretei közt egyesítse a különféle kutatóműhelyek munkáit, és a tudományos világ számára stabil, széles körben alkalmazható tudásszervert biztosítson a kutatási projektek támogatása céljából.

"Az empolis k42 Education Grant Programmal lehetőség nyílhat arra, hogy létrejöjjön az interdiszciplináris kutatási eredmények közzétételének szabványos, Topic Maps-alapú platformja, ezért is rendkívüli, amit az empolis a tudományos világ számára kínál" -- hangsúlyozta Graham Moore, az empolis kutatási-fejlesztési elnök-helyettese, az ISO Topic Map bizottságának tagja, az XTM specifikáció szerkesztője.

A világ bármely olyan oktatási vagy kutatási intézménye pályázhat az empolis k42 Education Grant Programban való részvételre, amelynek nem nyereségorientált kutatási projektjei vannak a tudásreprezentáció területén. Miután a jelentkezést az empolis elfogadta, az intézmény megkapja a teljes k42 tudásszerver-csomagot a projektbeli felhasználásra. Viszonzásképpen, marketing- és termékfejlesztési célból az empolis hozzájut azokhoz a programokhoz és eredményekhez, amelyeket az adott projektben a k42 segítségével fejlesztettek.

Az empolisról:

Az empolis, a Bertelsmann MOHN Media Group tagja, professzionális tudás- és tartalommenedzsment megoldásokat kínál a vállalati információáramlás minden területén. 400-nál is több alkalmazottjával, a strukturált információkezelés területén felhalmozott sok emberévnyi tapasztalattal felvértezve az empolis folyamatosan kulcsszerepet tölt be a kapcsolódó nemzetközi szabványok kidolgozásában.

A nemzetközi ügyfélkör igényeinek megfelelően az empolis csoport is a világ számos helyén képviselteti magát: a tizenkét németországi telephelyen kívül Angliában (Swindon), Lengyelországban (Varsó), Norvégiában (Oslo), az Egyesült Államokban (Boston), valamint Magyarországon (Budapest).

Amennyiben érdeklődik az empolis k42 Education Grant Program, a Topic Maps vagy a tudásmenedzsment iránt, az alábbi email címen kérhet felvilágosítást.

  • info@empolis.hu

  • A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

    a címlapról