:

Szerző: roberto

2001. augusztus 21. 18:20

A glibc egyik fejlesztője sok mindennel vádolja a szabad szoftverek atyját, Richard M. Stallmant

[LinuxProgramming] Megjelent a glibc 2.2.4-es veziója. A forrás a Red Hat vagy a GNU.org FTP-szerveréről tölthető le, de nem is ez a fontos e hírben. A kiadáshoz fűzött megjegyzések végén különös bekezdések olvashatók Richard M. Stallman-ról, a szeptember közepén Magyarországra látogató hackerről, aki a nyolcvanas évek első felében elindította a szabad szoftverek mozgalmát.

GNU[LinuxProgramming] Megjelent a glibc 2.2.4-es veziója. A forrás a Red Hat vagy a GNU.org FTP-szerveréről tölthető le, de nem is ez a fontos e hírben. A kiadáshoz fűzött megjegyzések végén különös bekezdések olvashatók Richard M. Stallman-ról, a szeptember közepén Magyarországra látogató hackerről, aki a nyolcvanas évek első felében elindította a szabad szoftverek mozgalmát.

A glibc egyik jelentős fejlesztője és a Red Hat munkatársa, Ulrich Drepper "És most néhány kevésbé szép dolog" címmel egy terjedelmes leírást csatolt a friss glibc-hez fűzött megjegyzésekhez. Drepper azt állítja, hogy a glibc sorsát irányító bizottság (lásd kapcsolódó hírek) Stallman érdekeit szolgálja, hogy a bizottság elé már csak eldöntött kérdések kerülnek, valamint azt is, hogy Stallman megszállott, zavarodott, és nem tűri, ha a dolgok nem az ő kedve szerint alakulnak.

Drepper úgy véli, hogy Stallman csak azért kéri olyan gyakran az embereket a Linux helyett a GNU/Linux elnevezés használatára, mert így neki is jut megbecsülés. (Stallman verziója dióhéjban: a kilencvenes évek elejére összeállt a szabad GNU operációs rendszer, csak a szabad kernel hiányzott. Ezt az űrt töltötte be a Linus Torvalds által fejlesztett Linux, így a rendszer neve helyesen: GNU/Linux, de a GNU más kernelekkel is működőképes -- pl: GNU/Hurd. A legfontosabb az, hogy a név így utal a mögöttes elvekre, a szoftverek szabadságára)

Ezenkívül persze rengeteg dolgot állít még Drepper, ezeket nehéz ugyan kívülről megítélni, szerintem azonban csak egy indulatból született dühös kirohanás az egész, amelynek az igazi indokait nem ismerjük. A hír végére tartogattam a címet, ahol mindez elolvasható, valamint Drepper utolsó két mondatának fordítását:

"Rengeteg más érdekes dolog van, szóval ha megint hasonló eset fordul elő, azonnal otthagyom a glibc-t. Mindig képes leszek a saját rendszerem megjavítására, és ha a vállalat, amelynek dolgozom [a Red Hat] azt szeretné, akkor az ő rendszereik megjavítására."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.