Szerző: roberto

2001. június 30. 21:56

Az Adobe üdvözli az USA szövetségi kormányának rendelkezését, amely a hátrányos kommunikációs helyzetűeken hivatott segíteni

[Adobe, W3C] Az Egyesült Államokban az elmúlt héten lépett életbe a Rehabilitation Act 508-as szakasza, amely szerint a kormányzati szerveknek olyan elektronikus és információs technológiát kell használniuk, amely lehetővé teszi a csökkent képességű és hátrányos kommunikációs helyzetű alkalmazottak általi használatot is.

Adobe[Adobe, W3C] Az Egyesült Államokban az elmúlt héten lépett életbe a Rehabilitation Act 508-as szakasza, amely szerint a kormányzati szerveknek olyan elektronikus és információs technológiát kell használniuk, amely lehetővé teszi a csökkent képességű és hátrányos kommunikációs helyzetű alkalmazottak általi használatot is.

Az Adobe szorosan együttműködött a szövetségi hivatalokkal, hogy azok teljesíteni tudják az előírásokat. Az Acrobat Reader 5.0-ba és a Portable Document Format-ba (PDF) számos ilyen, a hátrányos helyzetűek információhoz való hozzáférését megkönnyítő megoldás van beépítve, mindkettőt széles körben alkalmazzák online dokumentummegosztásra a kormányzati felhasználók.

Az Adobe ezenkívül ingyenesen letölthetővé tette "Make Accessible" plugin Acrobat 5.0-höz készült változatát, amellyel a létező PDF fájlokat szerkezetét automatikusan feltérképezi, ezáltal könnyebben olvashatóvá teszi a képernyőolvasó szoftverek számára.

Az Adobe persze nem az egyetlen és nem is az első a tényleg mindenki számára elérhető online publikálásban, rendkívül érdekes olvasmány például a World Wide Web Consortium (W3C) Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) ajánlása, amelyben az alternatív reprezentációt végző szoftverekkel is kezelhető webes dokumentumok készítésének alapelveiről van szó. Az anyagot bőséges példagyűjtemény egészíti ki, ezek az úgynevezett WCAG Techniques oldalak. Mondanom sem kell, e javasolt technikákat a weboldalak 99,99 százaléka nem tartja be... (a HWSW sem)

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról