:

Szerző: Barna József

2001. június 28. 16:34

Vajon nagyot üt az AMD kalapácsa?

Mark Hachman, az ismert szakújságíró tegnap alapos beszámolót közölt a Tech X NY kiállításon megtartott AMD sajtótájékoztatóról. A cég képviseletében fellépő Mark Bode-nak, az AMD processzorokért felelős termékmenedzserének nem volt könnyű dolga, hiszen a jelenlévő újságírók zavarba ejtő kérdések sorozatát intézték hozzá a bemutató után. Ám szemtanúk szerint Bode állta a sarat.

Mark Hachman, az ismert szakújságíró tegnap alapos beszámolót közölt a Tech X NY kiállításon megtartott AMD sajtótájékoztatóról. A cég képviseletében fellépő Mark Bode-nak, az AMD processzorokért felelős termékmenedzserének nem volt könnyű dolga, hiszen a jelenlévő újságírók zavarba ejtő kérdések sorozatát intézték hozzá a bemutató után. Ám szemtanúk szerint Bode állta a sarat.

Bemutatójában vázolta az AMD processzor-ütemtervét, mely a három hónappal ezelőtt közzétett útitervtől csupán néhány pontban tért el. Ami az asztali rendszerekbe szánt processzorokat illeti, minden maradt a régiben, és 2002 végéig katonás rendben követik egymást a továbbfejlesztett processzormagra épülő chipgenerációk kezdve a Palomino magos Athlonnal, a Thoroughbreden át a Bartonig (mely valójában 0,13 mikronos, az IBM-től licencelt Silicon-on-Insulator technológiával készülő Palomino). Bode azt is elárulta, hogy e CPU-k mindegyike SocketA foglalatba illeszkedik majd, és így a felhasználók nem lesznek arra kényszerítve, hogy új alaplapot vásároljanak egy esetleges fejlesztés során. Ez, úgy gondolom, mindenképpen felhasználóbarát lépés az AMD-től.

Feltétlenül érdekesebb volt azonban az, amit Bode a Hammer processzorcsaládról mondott. Úgy tűnik ugyanis, hogy a ClawHammer és a SledgeHammer processzorok egyidőben kerülnek majd a piacra 2002 második félévében. Mindkét nagyteljesítményű CPU-t szerverekbe és munkaállomásokba szánja a cég. Ám míg a ClawHammer x86-64 architektúrára épülő 64 bites utasításokkal kiegészített 32 bites x86-kompatibilis processzor lesz, addig a SledgeHammer, akár az Intel Itanium, már valós 64 bites CPU - mondta Bode.

Korábban sok elemző úgy vélte, hogy a ClawHammer lesz az a tesztplatform, mely révén a hardver- és szoftvergyártók felkészülhetnek a 64 bites AMD rendszerek támogatására - csakúgy mint az Intel Itanium, amely a következő generációs McKinley sikerét kívánja megalapozni. Minthogy azonban a "fejlesztői verziónak" szánt ClawHammer és a nagyágyú SledgeHammer egyszerre jelenik meg a piacon, az elemzők értetlenül állnak az új piaci stratégia előtt.

Bode azzal indokolta a lépést, hogy itt két teljesen különböző platformról van szó, és "a 16 bites rendszerekről a 32 bites rendszerekre történő váltás is a 286-os és a 486-os [azaz két processzorgeneráció] közötti időszakban ment végbe." E CPU-k további adatairól a termékmenedzser nem kívánt beszélni, csupán annyit mondott, hogy a ClawHammer magmérete a 0,13 mikronos gyártástechnológiának köszönhetően 100 mm2 alatt lesz.

Természetesen a sajtótájékoztató során felmerült a hétfőn tető alá hozott Compaq-Intel megállapodás, valamint annak esetleges következménye is. Mint ismeretes az AMD jelenleg a Digitaltól (Compaq) licencelt EV-6 rendszerbuszt alkalmazza Athlon/Duron rendszeriben. Bode úgy vélte, hogy a busz licencének tekintetében az AMD-nek nincs mitől tartania, bár azt elismerte, hogy valójában nem tudja, mi is fog történni.

Összességében az elemzőket némileg kiábrándította a beszámoló, és többen úgy vélik, hogy e stratégiával az AMD legfeljebb az egy- és kétprocesszoros belépő szintű szerverek piacán lesz majd képes piaci részesedést szerezni az Intel kárára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.