Szerző: Koi Tamás

2016. november 23. 11:45

Jövőre teljesen összeomolhat a feltöltőkártyás piac

Számos jel arra utal, hogy a 2017-es év meghatározó lesz a hazai feltöltőkártyás mobilelőfizetések szegmensében. Egy tegnap elfogadott törvénymódosítás jelentősen komplikáltabbá teszi az új szerződések megkötését, valamint a meglévő kártyák átruházását. A roaming eltörlése miatt pedig a havidíjas előfizetésekkel szemben nem várt versenyt generálhat a piacon.

Jelentősen változhat jövőre az előre fizetős konstrukcióval rendelkező (feltöltőkártyás) mobilelőfizetések szabályozása egy tegnap elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően. Az elektronikus hírközlési törvény (Eht.) kiegészítése a törvényhozás szándékai szerint a feltöltőkártyás előfizetésekhez köthető visszaéléseket, illetve az azzal járó nemzetbiztonsági kockázatot mérsékelné. A törvénymódosítást azután kezdeményezték, hogy szervezett bűnözők rövid időn belül több százezer feltöltőkártyás SIM-et vásároltak hajléktalanok személyes adatait felhasználva, a kártyák egy részét pedig összefüggésbe hozták a brüsszeli terrortámadásokkal.

Kártyajáték

A törvénymódosítás több ponton is szigorítja a feltöltőkártyás SIM-ekhez való hozzájutást, mind az új előfizetések megkötése, mind pedig a meglévő kártyák átruházása során. A módosítás hatályba lépését követően csak a személyazonosság igazolásával köthető majd új feltöltőkártyás szerződés, illetve az átruházás előtt az új előfizetőnek szintén azonosítania kell magát a szolgáltatónál. Ebből valójában csak a második passzus új elem, az első pedig az úgynevezett instant SIM-ek kapcsán lehet érdekes - ezeknél a jellemzően trafikokban, benzinkutaknál vásárolt kártyáknál eddig többnyire néhány hét haladékot kaphattak a vásárlók az egyébként eddig is kötelező azonosításra.

A törvénymódosítás hatályba lépését követően korlátozva lesz az is, hogy egy ügyfél nevén hány feltöltőkártyás előfizetés lehet. Konkrét számot a törvény nem határoz meg, ennek megállapítását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Elnökére bízza, aki rendeletben fogja szabályozni a kérdést. Ez egyébként nem feltétlenül az egyéni előfizetők számára, sokkal inkább a cégeknek lehet komoly korlát, például olyan vállalkozások esetén, amelyek feltöltőkártyás SIM-ekkel üzemeltetnek távfelügyeleti rendszereket. Valószínűsíthető, hogy az ilyen vállalkozások érdekeit figyelembe véve valamilyen kivétel kezelés is bekerülhet majd az NMHH Elnökének rendeletébe.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az új előfizetések megkötése és a meglévő pre-paid SIM-ek átruházása kapcsán érdekes kérdés lehet, hogy az ilyenkor kötelező azonosítás milyen keretekkel történik majd, különös tekintettel arra, hogy a hatályos törvényi szabályozás értelmében minden feltöltőkártyás rátöltés új szerződés kötésének minősül. Új elem a szabályozásban az is, hogy a szolgáltató az adategyeztetést az előfizetői szerződés megkötésének egyéves évfordulóján, illetve azt követően évente köteles végrehajtani. Hogy ez pontosan milyen formában történik majd, azt egy kormányrendelet fogja szabályozni, mely a törvénymódosítás hatályba lépését megelőzően fog megszületni, a tartalma azonban egyelőre nem ismert. Amennyiben az évfordulók során nem történik meg az adategyeztetés, a szolgáltató köteles 5 napon belül felmondani a szerződést.

Összedőlhet a kártyavár

Bár a teljes szabályozás-csomag két lényeges eleme (az NMHH rendelete, illetve az azonosítás formátumát pontosan meghatározó kormányrendelet) még nem ismert, a fentiek alapján kijelenthető, hogy az előreláthatóan még idén hatályba lépő módosítás jövőre drámaian átalakíthatja a hazai feltöltőkártyás mobilszolgáltatások piacát. Az évente kötelező azonosítás és az egy felhasználó által köthető pre-paid szerződések számának maximalizálásával az inaktív, nem, vagy alig használt kártyák százezrei, vagy akár milliói tűnhetnek el a mobilpiacról.

Mindeközben a hazai pre-paid szegmens jövő nyáron erős konkurenciát is kap a nyakába. Az uniós roaming 2017. júliusára tervezett eltörlése révén a környező országok e téren jóval kevésbé szigorúan szabályozott piacairól gyakorlatilag ellenőrizhetetlenül áramolhatnak be a pre-paid SIM-ek az országba, melyeket a jelenleg ismert roamingszabályozás-tervezet szerint Magyarországon ugyanolyan tarifával lehet majd használni, mint az anyaországban. Eközben a külföldi állampolgárok (különösen ha nem valamilyen uniós tagállamból érkeznek) várhatóan sokkal nehezebben juthatnak majd magyar pre-paid SIM-hez itt tartózkodásuk idején, mint korábban.

A két új szabályozási elem megjelenésének hatására borítékolható, hogy tovább csökken jövőre a feltöltőkártyás előfizetések száma a magyar piacon. A szegmens mérete e nélkül is folyamatosan, jelentősen csökkent az elmúlt években - tíz évvel ezelőtt még 65,5, öt éve pedig 50,5 százalék volt a feltöltőkártyás arány a teljes ügyfélbázison belül, ma pedig ez az arány nem egészen 41 százalék. Ez egyébként körülbelül 4,8 millió SIM-et jelent a 11,7 milliós piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról