Szerző: Asztalos Olivér

2016. november 22. 10:30

Az Oracle a DynDNS-re is rátette a kezét

Egészen új területre tör be az Oracle a népszerű DNS-szolgáltatás felvásárlásával. Hogyan illeszkedik ez a képbe?

Az Oracle megveszi a Dynt - adta hírül közleményében az előbbi vállalat. Az első hallásra talán kissé meglepő lépéssel felhős szolgáltatásait szeretné tovább bővíteni az Oracle, amihez a DNS szolgáltatók körében a Dynnél komolyabb célpontot nehezen találhatott volna a vállalat. A történet egyetlen szépséghibáját az alig egy hónappal ezelőtti sikeres botnet offenzíva jelentheti, mellyel a támadók sikeresen bénítottak meg számos nagy, épp a Dyn szolgáltatására támaszkodó weboldalt.

Az akvizíció összege (egyelőre) nem publikus, arról egyik érintett fél sem volt hajlandó nyilatkozni. Emellett arról sincs információ, hogy a mikor kezdődtek a tárgyalások a két fél között, ami az említett támadás miatt lehet releváns információ, hisz egy ilyen eset komolyan is befolyásolhatja az árat. Példáért nem kell messzire menni, pletykák szerint a szeptemberben nyilvánosságra került óriási Yahoo incidens miatt a céget felvásárló Verizon a korábban lefektetett 4,83-nál jelentősen, 1 milliárddal kevesebbet fizetne az akvizícióért.

A DynDNS-t jelenleg 3500 vállalati ügyfél veszi igénybe, akik között olyan nagyhalak is úszkálnak mint a Netflix, Twitter, Pfizer vagy éppen a CNBC. A szolgáltatás napi szinten körülbelül 40 milliárd forgalomoptimalizációs döntést végez el. Az Oracle ezt majd mintegy központi komponenst kínálná nagyobb felhős megoldásaival, IaaS és PaaS termékeivel együtt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Első körben nem sok minden változik majd a Dyn háza táján, egy darabig sem az alkalmazottakhoz, sem pedig a termékekhez nem nyúl majd az Oracle. A felvásárló fél elmondta, hogy a Dyn felépítése és útiterve már elemzés alatt áll, az ez alapján elvégzett átalakításoktól (pl. redundáns fejlesztések leállítása) hosszabb távon milliós megtakarítást is várhat az új tulajdonos.

Mint a "nagyok" többsége, az üzleti modell "felhősítését" az Oracle is felvásárlásokkal gyorsítja, így további szakmai kompetenciát, vevőkört, munkaerőt is könnyebben szerezhet, mintha az ezekhez szükséges folyamatokat saját kútfőből vezényelné le. A vállalat alapítója és jelenlegi műszaki igazgatója, Larry Ellison többször is hangsúlyozta, az Oracle-t szeretné a felhős szolgáltatások egyik legnagyobb szereplőjévé tenni, ehhez pedig hajlandó az erőforrásokat is biztosítani. A Dyn megszerzése sorban a vállalat 114. nyilvános akvizíciója.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról