Szerző: Koi Tamás

2016. október 6. 13:56

A Telenor is eltörli a roamingot új tarifáinál

Az Európai Unió jövőre életbe lépő, az uniós barangolás költségeit teljesen eltörlő szabályozásának immár a második magyarországi mobilszolgáltató megy elébe: a Telenornál ma megjelent Blue tarifákkal ugyanolyan feltételekkel lehet az EU-n belül mobilozni, mint otthon.

Immár a második magyar mobilszolgáltató áll elő olyan lakossági tarifákkal, mellyel az uniós tagországokon belüli mobilhasználat nem jár extra költségekkel: a Vodafone Go(+) EU és Red EU tarifák után ma bemutatkoztak a Telenor Blue díjcsomagok, melyekbe a korlátlanság és az ingyenes roaming mellett igyekezett több extra szolgáltatást is becsomagolni az operátor - az ingyenes SMS azonban a legdrágább csomagot leszámítva nem képezi a pakk részét.

A Telenor új előfizetéses tarifaportfóliója négy tagból áll, a Blue S, M, L után az XL kihagyásával a full-extrás XXL-csomag következik - 4490 forinttól 14990-ig terjedő havi díjjal. A Blue S díjcsomag különlegessége, hogy már ez, vagyis a legolcsóbb Blue tarifa is korlátlan beszélgetést biztosít hálózaton belül, ezzel a legolcsóbb hálózaton belüli flatrate megoldás a mezőnyben.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A szolgáltató ezen felül a már említett Blue S tarifát leszámítva meglehetősen bőkezűen bánt az adatforgalmi kerettel, mely az M és az L tarifák esetében havonta 2 GB, a legdrágább, XXL csomagnál pedig havonta 10 GB - ezzel ismételten a legnagyobb adatforgalmi limitet kínálva a konkurens megoldásokhoz hasonlítva.

A beszéd- és adatforgalmi keretek ráadásul az EU-n belül barangolva éppúgy érvényesek, mint a honos hálózaton, ebből a szempontból a Telenor Blue tarifái a Vodafone EU díjcsomagjaihoz hasonlíthatók - vagyis már idén elhozzák a jövőre esedékes ingyenroamingot. Lényeges különbség ugyanakkor a két szolgáltató között, hogy a Telenor Blue esetén a roaming költségek nem csak a külföldi hálózatból a magyarországi hívószámokra indított hívások esetén tűnnek el, hanem az adott tagországon belülre indított hívásoknál is (azaz ha valaki Párizsban járva felhív egy helyi hotelt, nem számít fel a hívásra extra költséget a Telenor). Szintén lényeges különbség a két megoldás között, hogy a Telenornál a díjcsomagokra nem kötelező 2 év hűséget vállalni (abban az esetben, ha nem vásárolt készüléket az ügyfél a szerződéskötéskor).

A Telenor Blue tarifák a díjmentes EU-roaming mellett tartalmazzák a MyTV közszolgálati és MyMusic Start opciókat is. A szolgáltató ráadásul a MyTV-vel bonyolított adatforgalmat nem számolja bele az adatforgalmi keretbe, jóllehet a szolgáltatást a földrajzi korlátozás miatt csak belföldön lehet igénybe venni.

Zero rating a mobilos díjcsomagoknál

Megkérdeztük a Telenor Magyarországot, hogy a bizonyos internetes szolgáltatások esetén alkalmazott zero rating szabályozásnak mennyiben felelnek meg az új díjcsomagok, melyre a szolgáltató az alábbi választ küldte:
"A zero rating a vonatkozó EU rendelet alapján nem tiltott gyakorlat.
Másrészt, meggyőződésünk szerint tematikus adatcsomagjaink kialakítása nem alkalmas arra, hogy a végfelhasználók választási szabadságát (jelentősen) korlátozza. Ennek tiszteletben tartása a Telenor számára rendkívül fontos.
Mind a Deezer mind a MyTV esetében éppen ellenkezőleg – sokkal inkább arról van szó, hogy a felhasználók a lényegesen jelentősebb piaci pozícióval bíró/elterjedtebb zenei streaming vagy műsorterjesztési szolgáltatások, alkalmazások mellett másokat is elérhetnek a Telenor csomagjait választva a magyar piacon."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról