Szerző: Gálffy Csaba

2016. május 25. 19:26

Újabb milliárdos bukó az okostelefonos kaland a Microsoftnak

Lefejezi a Microsoft a finn nokiás fejlesztőcsapatot is, az 1850 fős elbocsátási hullámból 1350-et tesz ki a finnországi központ kiürítése. Ezt még egy jelentős, szinte milliárdos leírással is megfejeli a gyártó - a teljes okostelefonos kivonulást azonban még mindig csak lebegteti.

Újabb masszív értékcsökkenési leírást jelentett be a Microsoft, a telefongyártó divízió kapcsán most 950 milliós egyszeri veszteséget fog elkönyvelni a vállalat a negyedév végén. Ezzel a Microsoft lassan a végére ér a nokiás kalandnak, a tavalyi 7,6 milliárd dolláros értékcsökkenési leírás után most még közel egymilliárddal tetézi a számlát a vállalat - ezzel a Nokia hajdani mobilgyártó részlegének utolsó morzsáját is leírja gyakorlatilag.

A befektetőket érintő bejelentésen túl a Microsoft azt is közölte, hogy a régi finn nokiás központból újabb jelentős elbocsátást eszközöl, ezúttal az 1850-es leépítési hullám jelentős része, 1350 fő innen kerül ki. Mivel a múltban ez a részleg foglalkozott a Lumia telefonok fejlesztésével, tervezésével és gyártásra előkészítésével - elvben ez semmit nem jelent a telefonok szempontjából, a telefonos részleg nemrég egyesült a Surface termékeket fejlesztő csapattal, így a finnek munkáját az amerikai kollégák átvehetik majd.

Hol vannak az új telefonok, Terry?

Az elbocsátást az alkalmazottaknak a cég belső körlevélben jelentette be. A hosszú levélben Terry Myerson, a Windows és a hardverek fejlesztéséért felelős igazgatója a Windows-stratégia három alappillérét újra leszögezte. És újra elszalasztotta a lehetőséget, hogy kimondja: a Microsoft igenis fog fejleszteni és gyártani telefonokat. A levél szerint ugyanis a stratégia első eleme az univerzális appok (UWP-s alkalmazások), a második a jelenlegi Lumia telefonok és az OEM-partnerek támogatása, illetve új "eszközök" fejlesztése (nem telefonok, eszközök). A harmadik pedig a windowsos eszközök és szolgáltatások innovációja, az új, izgalmas felhasználói élményt célozva - "a legjobb művünk az eszközök, a platform és a szolgáltatások kombinációja".

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Ezzel Myerson ugyanúgy megkerülte a következő generációs Lumiák kérdését, mint a múlt heti Foxconn-HMD Global bejelentésnél. Ott, szintén eufemisztikusan úgy fogalmazott a közlemény, hogy a "Microsoft fejleszteni fogja a Windows 10 Mobile-t és támogatni az olyan Lumia telefonokat, mint a Lumia 650, Lumia 950 és Lumia 950 XL, illetve [támogatni fogja] az olyan OEM partnerektől származó telefonokat, mint az Acer, Alcater, HP, Trinity és VAIO". A bejelentésből ott is csak az a vállalás hiányzott, hogy a Microsoft a jövőben is piacra lép saját gyártású okostelefonokkal, az x50-es sorozaton túl is.

Van azért elejtett utalás arra, hogy a cég "fókuszálni fogja" a telefonos hardveres erőfeszítését, azonban ez sem jelenti egyértelműen azt, hogy ez a hardver a Microsoft saját fejlesztése lenne - de több, a semminél. Amúgy a fókuszban a vállalati felhasználás lesz, a biztonság, menedzselhetőség és a Continuum ugyanis a cég szerint kimondottan sikeres a céges döntéshozók (és az értékeiket osztó mezei vásárlók) körében.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.