Szerző: Koi Tamás

2015. október 5. 12:14

Év végére utoléri 4G-ben versenytársait a Vodafone

Néhány hónapon belül teljesen felzárkózhat két versenytársához a Vodafone Magyarország a 4G-s kiépítettség terén, az új generációs hálózat pedig mindenkinek hozzáférhetővé válik majd, akinek 4G-képes okostelefonja van.

Idén év végére gyakorlatilag minden, 4G-képes okostelefonnal rendelkező Vodafone-előfizető számára elérhetővé válik majd a szolgáltató új generációs hálózata - tartózkodjanak bárhol az országban -, ezzel a brit tulajdonú operátor behozhatja a 4G-s hálózat kiépítettségével kapcsolatos lemaradását két versenytársával, a Telenorral és a Telekommal szemben. A gyorsabb hálózat ráadásul minden megkülönböztetést nélkülöz majd, a használat egyetlen feltétele az lesz, hogy 4G-képes készülékkel rendelkezzen az ügyfél.

A Vodafone Magyarország két versenytársához hasonlóan a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tavalyi frekvenciapályázatán nyert új, 4G/LTE-szolgáltatások nyújtására alkalmas frekvenciablokkokat, az új generációs hálózat első elemeit pedig tavaly novemberben kapcsolta be. A Vodafone-nak ezt megelőzően egyáltalán nem volt 4G-s hálózata versenytársaival ellentétben, a piros logós szolgáltató ugyanakkor már  évekkel korábban csaknem teljes, országos lefedettségű 3G-s hálózatot biztosított a 900 MHz-es sáv egyes blokkjainak felhasználásával.

A cég tavaly novembert követően eleinte szigetszerűen, a forgalmasabb területeket lefedve kapcsolta be a 4G-s cellákat, így idén először a Balaton környékén, majd később, az ősz elején a fővárosban ígért 99%-os 4G-lefedettséget. A lényegesen jobb hullámterjedési mutatókkal rendelkező 800 MHz-es sávot használó állomások bekapcsolása lehetővé tette, hogy a rurális területekre is elvigye a szolgáltató a gyors hálózatot.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Fontos különbség a két versenytárs, illetve a Vodafone 4G-s hálózta közt, hogy utóbbi a 800 MHz-es cellákban legfeljebb 75 Mbps kapacitást tud biztosítani, míg a 2600 MHz-es 4G-s állomások ennek dupláját tudják szolgáltatni. A Telekom és a Telenor idén év eleje óta részleges hálózatmegosztással közösen üzemeltetik saját, 800 MHz-es állomásaikat, így a megduplázott frekvenciakeretnek köszönhetően a két szolgáltatónál a 4G/LTE hálózat sávszélessége egységesen, frekvenciafüggetlenül 150 Mbps.

A két rivális lépése kapcsán a Vodafone vezérigazgatója, Diego Massidda korábban a HWSW kérdésére úgy reagált, hogy a cég egymaga több 800 MHz-es állomást épít majd határidőre, mint két versenytársa - jóllehet ezzel kapcsolatos konkrétumokat egyelőre nem tett közzé a szolgáltató. A vezérigazgató emellett felhívta a figyelmet, hogy a hálózatok összekapcsolása a nyilvánvaló költségoptimalizáláson túl komoly kihívás elé állítja a mérnöki csapatokat is, különösen a főváros peremén lévő puffer-zónában - a Telekom és a Telenor ugyanis a fővárosban nem, csak vidéken osztja meg hálózati erőforrásait.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról