:

Szerző: HWSW

2015. május 22. 10:30

Hangulatjelentés az OpenStack Summitról

Napsütéses kora nyári időjárással vette kezdetét a 11. OpenStack Summit Vancouverben, Kanada nyugati partjának legnagyobb városában. Az eseményre több, mint hatezren látogattak el; jogosan mondhatni, hogy a felhő-éra krémje, a legnagyobb cégek legjobb mérnökei gyűltek össze azért hogy bemutassák friss technológiai vívmányaikat és megtervezzék a jövőbeli fejlesztés irányát.

OpenStack: felhő ingyen, mindenkinek?

Mégis miért költenek dollár tíz- és százezreket piaci versenyen edződött cégek azért, hogy megjelenjenek egy ingyenes szoftver köré szervezett konferencián? A válasz természetesen az üzleti élet sajátosságaira vezethető vissza. Felhő alapú szolgáltatást építeni nyilván nem olcsó dolog; nagy teljesítményű hardvereket kell vásárolni, támogatást a szerverekhez, magas rendelkezésre állású hálózati eszközöket, és redundáns tárolókat. Magától értetődő, hogy ahol tudnak spórolnak, ez pedig jelen esetben a legegyszerűbb a nyílt forrású OpenStack szoftvercsomaggal.

A technológiát kézben tartó alapítvány félévente szervezi meg a világ különböző pontjain az egy hétig tartó konferenciát és kiállítást. A reggeltől kora estig tartó marketing és technológiai jellegű előadások mellett folyamatos lehetőség van új üzleti kapcsolatokat szerezni a különböző szponzor eseményeken. Minden estére jut több parti egy-egy cég szervezésében - mindent megtesznek azért, hogy elnyerjék a résztvevők tetszését nemcsak technikai, de közösségi oldalról is.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A technikai jellegű előadások a szoftvercsomag összes funkcionalitását lefedik. Idén a legnagyobb érdeklődés a konténer alapú megoldásokkal, illetve a hálózati alrendszerrel kapcsolatos prezentációkat követte. Egy-egy teremben csak állóhelyek maradtak, valahol már az sem. A gyakorlati tudásra vágyó hallgatóság számára sok ún. hands-on-lab közül lehet választani, ahol az előtelepített valós környezetbe bejelentkezve van lehetőség elsajátítani az adott technológia működését.

A világ vezető IT-cégeinek kollaborációja

Az OpenStack, a nagyobb szabad szoftveres projektekhez hasonlóan roppant érdekes dinamikával rendelkezik, a szoftveren a legnagyobb tech-cégek fejlesztői dolgoznak együtt, miközben vállalataik egymással versenyeznek a piacon, pontosan e szoftverre épülő megoldásaikkal. A kezdeményezés jó kormányzása felel azért, hogy a cégek képviselői egy egész héten keresztül tudnak konstruktív eszmecserét folytatni, miközben persze igyekeznek saját érdekeik szerint befolyásolni a további fejlesztés irányát.

Idén a legnagyobb résztvevők között volt az Intel, HP, RedHat, és az IBM. A szoftver jövőjét érintő egyeztetések mellett ez kitűnő lehetőséget biztosít új üzleti kapcsolatok kialakítására - A hardvergyártók szívesen adnak hatalmas, akár 40-50%-os kedvezményeket egy-egy új termékük árából annak reményében, hogy a vásárló kizárólag az ő eszközeit vegye a jövőben is, miközben ingyen reklámozza azokat, mint a saját szolgáltatását üzemeltető technológia.

Az ilyen partnerségek létrejötte természetesen elképzelhetetlen a személyes találkozások nélkül. Tapasztalataink szerint a konferencián részt vevők hihetetlen előzékenységről és kedvességről tesznek tanúbizonyságot. Nyugodtan elmondható, az OpenStack summit egy hatalmas közösségi esemény, ahol mindenki mindenkinek a barátjává válik egy egész hétre. Sétálj be az ebédlő csarnokba, szedj magadnak egy tányérnyi finomságot, és ülj le valaki mellé. Talán egy Python-fejlesztő lesz, esetleg egy architect, vagy akár bármelyik cég CEO-ja. Névjegykártyát cseréltek, és talán valami egészen új, jó dolog veszi kezdetét.

Én magam is így tettem, és ennek eredményeként jövő hónaptól akár ingyenesen kipróbálhatunk a kutatólaborunkban olyan új hardvereket, amiknek a piaci bevezetésre mások még hónapokat várnak. A "networking" tehát ebben a közegben tényleg működik, gyakorolja is mindenki.

Hogyan segítjük mi az OpenStacket?

Jómagam az IBM Research Zürich-et képviselem a konferencián. Az IBM ez alkalommal több mint száz fővel vesz részt a konferencián, emellett külön büszkék lehetünk arra, hogy egymillió sor feletti programkóddal járultunk hozzá a projekthez, ezzel az egyik legnagyobbnak számítunk. (szerk. megj.: az IBM az elmúlt években arccal teljesen az OpenStack felé fordult, ezt a platformot választotta felhős megoldásainak alapjául - ez egyébként a platform hitelességét és presztízsét is rendkívüli mértékben emelte).

Az IBM-nél tradicionálisan nagy hangsúlyt fektetnek a kutatásra. A zürichi laboratóriumban mi leginkább storage-megoldásokkal foglalkozunk, itt voltam tagja annak a csapatnak, amely a tavaly év végén indult privát felhőszolgáltatásunk mögötti adattárolási architektúrát tervezte meg. Ahogy eddig is, a jövőben is elkötelezetten támogatja az IBM az OpenStackes fejlesztéseket. Úgy látjuk ez egy szimbiotikus kapcsolat, amiből mind a közösség, mind a vállalat tud profitálni.

Gyönyörű helyszín, profi szervezés, és sok magyar

Magyarként kifejezetten örülök annak, hogy ilyen sokunknak sikerül részt vennie az eseményen. Nem ritka, hogy az előadótermek között sétálva magyar beszélgetéseket hallani. Általánosságban elmondható, hogy a magyar Stackerek jól ismerik egymást az előző konferenciákról.

Korondi Márk (IBM Research) és Kiss Márton (OpenStack nagykövet)

A Vancouver Convention Center az öböl partján fekszik, gyönyörű kilátást nyújtva a túlparton magasodó ezerkétszáz méteres hegyekre. E sorok írása közben is látni ahogy fel- és leszállnak a városnéző hidroplánok. Ha megunjuk a konferencia ebédeket, csak kisétálunk a yachtkikötőbe, és beugrunk az egyik közeli étterembe. El is merengtünk egy darabig a kollégákkal azon, milyen jó is lenne egy OpenStack Summitot rendezni Budapesten.

Bár ez még nem valósult meg, a magyar IT közönség sem marad OpenStackes események nélkül; A magyar meetup közösség rendszeresen szervez találkozókat, emellett Június 8-án az ingyenes OpenStack CEE Dayen lehet a technológiával kapcsolatos előadásokat hallgatni.

Korondi Márk, IBM Research, Zürich

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.