Szerző: Bodnár Ádám

2014. november 28. 08:59

Komoly nyomást helyeznek a Google-re Európában

Nagy többséggel szavazta meg az Európai Parlament azt a javaslatot a digitális egységes piacról, amely egyebek között a keresők feldarabolását szorgalmazza. Noha a dokumentumban név szerint nem szerepel, a háború egyértelműen a Google ellen folyik.

Az Európai Parlament egy csütörtökön megszavazott állásfoglalásban felszólította a tagállamokat és az Európai Bizottságot, hogy szüntesse meg azokat az akadályokat, amelyek az uniós digitális egységes piac növekedésének útjában állnak. A képviselők az uniós versenyjogi szabályok betartatásával szeretnék megakadályozni azt is, hogy egyes internetes cégek visszaéljenek erőfölényükkel, emellett elkülönítenék egymástól a keresőmotorokat és az egyéb kereskedelmi szolgáltatásokat. A parlamenti képviselők közül 384-en támogatták a javaslatot, ellenző csak 174 akadt, míg 56-an tartózkodtak.

A Google-ról szól

A Parlament a megkülönböztetésmentes internetes keresés elvét hangsúlyozva felkéri a Bizottságot, hogy "akadályozza meg az összekapcsolt szolgáltatások forgalmazása terén a keresőprogram-szolgáltatók által elkövetett visszaéléseketˮ. "A keresőprogramok által végzett indexálásnak, értékelésnek, megjelenítésnek és rangsorolásnak pártatlannak és átláthatónak kell lennie" - fogalmaztak a képviselők.

A keresők a „megszerzett információkat kereskedelmi céllal másodlagosan hasznosíthatják", az Unió versenyjogi szabályait viszont be kellene tartatni, ezért a képviselők felkérik a Bizottságot, hogy „vizsgálja meg a keresőprogramok más kereskedelmi szolgáltatásoktól való szétválasztására irányuló javaslatokatˮ. Noha a dokumentum nem nevezi név szerint a Google-t, senki számára nem lehet kétséges, hogy az erőfeszítések az Unióban szinte egyeduralkodó kereső tevékenységének korlátok közé szorítását célozzák.

Nyomás a versenyügyi biztoson

Semmilyen közvetlen következménye nincs annak, hogy az Európai Parlament elfogadta ezt a javaslatot, a szervezetnek nincs lehetősége arra, hogy feldarabolja a Google-t például, mivel nem rendelkezik önálló törvénykezdeményezési joggal. Ugyanakkor módosíthatja vagy akár el is utasíthatja az Európai Bizottság rendelet- vagy irányelv-javaslatait. A döntés azonban komoly nyomást helyez a nemrég kinevezett uniós versenyügyi biztosra, Margarethe Vestagerre, akinek egyik legfontosabb feladata lesz a Google ellen korábban indított informális vizsgálat befejezése.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az EU szerint a Google illegálisan használja fel keresőpiaci monopóliumát arra, hogy más piacokon is előnyt szerezzen, a cég több javaslatot is tett korábban arra, hogyan alakítaná át a keresőjének a működését, azonban egyik sem volt elég az uniós hatóságoknak ahhoz, hogy megállapodással érjen véget az ügy. Vestager korábban azt nyilatkozta, időbe telik számára, mire tisztába jön az ügy részleteivel és csak ezek ismeretében teszi meg a további lépéseket - úgy néz ki, a képviselők ennél gyorsabb és határozottabb fellépést szeretnének.

A Google-vezérek Európába érkeztek

A Google hivatalosan nem kommentálta a fejleményeket - az ügy jelentőségét azonban jól mutatja, hogy a Google vezetői jelenleg is Európában tárgyalnak német és francia vezető politikusokkal. Az amerikai Computer & Communications Industry Association lobbiszervezet európai irodájának vezetője, James Waterworth szerint "az internetes cégek alapjaiban felforgatják a kormányzati hierarchiát, a kormányok ezzel nem tudnak lépést tartani és most pánikszerűen szeretnék visszaszerezni az irányítást".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról