Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 18. 09:33

Az Android fejlesztési vezetője irányítja a Chrome OS csapatát is

Ismét szóba kerültek az Android és a Chrome OS házasításáról szóló pletykák, miután a Google az Android fejlesztését irányító szakembert nevezte ki a Chrome OS fejlesztőcsapat élére is.

A Google tegnap Iroshi Lockheimert, az Android fejlesztését felügyelő szakembert nevezte ki a Chrome OS fejlesztőcsapatának élére is. A Chrome OS korábbi fejlesztési vezetője, Linus Upson már nem tölti be ezt a tisztséget és egyelőre nem tudni, min dolgozik a jövőben, egyáltalán marad-e a Google-nél. A hírt megszellőztető WSJ szerint ez a lépés annak az előszele lehet, amelyről már régóta pletykálnak: a Chrome OS és az Android egy operációs rendszerré olvadhat össze. A két szoftver fejlesztőcsapatának vezetője egy ideje egyaránt Sundar Pichai alárendeltje, aki a Google-nél a Chrome, az Android és az Apps legmagasabb szintű felelőse.

Az Android a Google mobil operációs rendszere, a Chrome OS pedig egy 2011-ben kiadott szoftver, elsősorban noteszekre és asztali gépekre. A Chrome OS lényegében nem más mint egy linuxos alapokon futó minimalista OS, amelyen egy Chrome böngésző fut. A rendszert ennek megfelelően elsősorban webes alkalmazások futtatására optimalizálták, amelynek számos előny mellett sok hátránya is van, ezért egy Chromebook vagy Chrome OS még a mai napig sem alkalmas elsődleges PC-nek. Ennek ellenére a rendszer néhány területen igen magas részesedést ért el, például az amerikai közoktatásban.

A Toshiba új Chromebookja

A Chrome OS és az Android házasításának már egyéb jelei is mutatkoznak, az idei Google I/O konferencián például a Google bejelentette, a Chrome OS rendszereken futtathatók az androidos alkalmazások is. Az appok futtatásáért egy új App Runtime for Chrome (ARC) felel. A futtatókörnyezet komoly fegyvertény, ugyanis a Chrome NaCl (native client) funkcióját használva implementál egy teljes Android szoftverstacket, a teljes API-készlettel együtt. A Google állítása szerint a fejlesztőknek nem kell semmit portolniuk vagy módosítaniuk ahhoz, hogy az androidos app az ARC-ban is fusson, de jó, ha a Chromebookok beviteli eszközeihez (billentyűzet, egér, érintőkijelző) optimalizálják őket.

A WSJ forrásai szerint Lockheimer kinevezése azt az üzenetet hordozza, a Google az Androidot gondolja iránymutatónak az esetleges összeolvadás során. Az Android messze elterjedtebb is a Chrome OS-nél, az okostelefonos piac 85 százalékát uralja és a tabletek terén is 50 százalék feletti a részesedése, világszerte több mint egymilliárd készüléket adnak el évente Androiddal. Ezzel szemben a PC-piacon mindössze 2 százalék körülire teszik a Chrome OS részesedését az elemzők, amivel a rendszer egyébként máris megelőzi a "klasszikus" desktop Linux-disztribúciókat.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Google minden igyekezete ellenére nem tudta feltörni eddig a Windows egyeduralmát a PC-ken. A vállalat ezen törekvéseit segíthetné a Chrome OS és az Android egyesítése, ezzel ugyanis olyan rendszerhez jutna, amely széles körű alkalmazáskínálattal rendelkezik, beleértve akár üzleti alkalmazásokat és játékokat is, illetve ablakozó felülettel, amely produktív környezetben látszólag elengedhetetlen. Egy ablakokat is kezelő, Chrome OS-szel beoltott Android veszélyes kihívója lehetne a Windowsnak a noteszgépeken és desktopokon.

Sundar Pichai 2013-ban a Wirednek adott exkluzív interjút, amelyben elmondta, a Chrome OS és az Android fejlesztését önállóan képzeli el a közeljövőben, de hosszabb távon az informatikai piac változásai felülírhatják ezt a döntést. "A kép egészen másképp festhet egy vagy két év múlva, de egyelőre van az Android és van a Chrome és nem váltunk irányt" - nyilatkozott tavaly májusban Pichai.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról