Szerző: Gálffy Csaba

2014. szeptember 10. 10:06

iPhone 6: nagy és nagyobb

Végre szakított sokéves örökségével az Apple és a nagyobb kijelzős telefonok piacának nyomába eredt. Az új iPhone 6 két méretben lesz kapható, a fejlesztések ezen felül óvatos evolúciót tükröznek.

Az új modellek legszembetűnőbb újdonsága a nagyobb kijelző: a kisebb, iPhone 6 nevű modell 4,7 hüvelykes, a nagyobb, az iPhone 6 Plus pedig "phablet"-szintű, 5,5 hüvelykes átmérőjű panelt használ - 4 hüvelykes modell pedig egyáltalán nincs. Ezzel beigazolódtak az előzetes pletykák, mind a méretre, mind a megjelenésre vonatkozóan teiltalálatok voltak a szivárgások.

Az iPhone 6 új dizájnnyelvet vezet be, a szögletes formák, egyenes élek és síkok határolta felületek helyett az új telefon lekerekített, érdekes módon inkább az eredeti iPhone-hoz áll közelebb, mint a közvetlen elődhöz. A formaterv fontos eleme, hogy az új modellek rendkívül vékonyak lettek, az iPhone 5S 7,6 milliméteréhez képest az új eszközök 6,9 illetve 7,1 milliméter vastagok - a első kézből származó információk szerint a vékonyság a kerekített élekkel segít kisebbnek érezni a telefont.

Az Apple eddigi mantrája az volt, hogy az emberi fiziológiához a 3,5-4 hüvelykes kijelző talál, ennél nagyobbat képtelenség egy kézzel használni. Ez bizonyíthatóan (és tízmilliók által bizonyítottan) téves, az emiatt aggódó Apple-vásárlóknak azonban a cég igyekszik kedvében járni, az új telefonok kaptak egy "pánikgombot", adott gesztussal a UI lekicsinyíthető a telefon alsó felére-harmadára, így ha mondjuk egyik kezünk épp foglalt, akkor is garantáltan el tudjuk érni az értesítési sávot. A funkció teljesen feleslegesnek tűnik, de segíthet eloszlatni az (elsősorban Apple által korábban ébresztett) félelmeket a nagyobb kijelző iránt. Szintén ergonómiai megfontolásból a bekapcsológomb a "Samsung-pontra", vagyis a kijelző jobb oldalára került át, a telefon tetejéről és a hangerőgombok is lejjebb költöztek a bal szélen.

A nagyobb kijelző mögé nagyobb akkumulátor is fér, a "phabletek" köröket vernek a kisebb telefonokra üzemidőben. Az állítás az iPhone-ra is érvényes, a cég saját metrikái szerint az eredeti iPhone 5S-hez képest az iPhone 6 Plus több mint kétszer tovább bírja telefonálással és kétszer addig zenehallgatással. A nagyobb kijelző miatt az aktív használatban már nincs ekkora különbség, de 20-40 százalékos előrelépés itt is tapasztalható. A "sima" iPhone 6 kisebb előrelépés, az üzemidő itt 0-40 százalékkal nőtt.

Meglepetés viszont a kijelzők felbontása. A kisebb iPhone 6 ugyanis csak 1334x750 pixeles panelt kapott, vagyis megőrizte az iPhone 4 és iPhone 5 pixelsűrűségét (326 ppi), azonban azoknál nagyobb panelt használ. Vagyis aki a jelenlegi iPhone-okat pixelesnek látja (mint mi), annak az új 4,7 hüvelykes modell sem hoz megváltást. Előrelépés viszont a Plus modell, a felbontás Full HD (1920x1080), ami több mint dupla annyi pixelt jelent, mint a kisebb modell esetében. Ez pedig ez már az érezhetően jobb, 401 ppi sűrűséget eredményez még a nagyobb, 5,5 hüvelykes átmérőn is. Az Apple tehát sem pixelsűrűségben, sem felbontásban nem eredt a versenytársak nyomába, ami alapvetően nem lenne probléma (az LG G3 például értelmetlen túlzásba esik), de a "láthatatlan pixelek" szintjét az iPhone 6 nem üti meg.

A processzorról az Apple hagyományosan nagyon keveset beszél, a specifikációkról annyit azért sikerült elárulni, hogy biztosra vehessük, a cég még mindig messze a versenytársak előtt jár. Az Apple A8 nevű processzor ugyanis a pletykáknak megfelelően már 20 nanométeres eljáráson készül, ráadásul az előd A7-hez hasonlóan ARMv8-as utasításarchitektúrát használ. Érdekes módon az Apple újabban az eredeti iPhone teljesítményét használja mértékegységként az új processzorok jellemzésénél, eszerint az új processzor az elődhöz képest 25 százalékkal gyorsult a CPU-t és 50 százalékkal a GPU-t tekintve. A lapka mellett egyébként csak 1 gigabájt RAM teljesít szolgálatot, az iOS igen konzervatív memóriahasználatát ismerve ez nem jelent túl nagy problémát. Ennél is fontosabb lehet, hogy a processzor melegedés miatti automatikus lassulása (throttling) immár nem tényező, amit valószínűleg az új gyártástechnológiából következő kisebb hőtermelés és a jobb hővezető ház eredője.

A tegnapi bemutatón hosszan beszélt az Apple az új telefonok kamerájáról is. A modul egyébként már nem miniatürizálható tovább, a soklencsés rendszer ezért kilóg a hátlap síkjából. Kapott viszont végre optikai képstabilizációt, ez a képesség eddig hiányzott az Apple-telefonokból. Az OIS nagyon fontos előrelépés, használatával ugyanis a "lebegő" lencserendszert nem befolyásolja a kéz természetes remegése. Ugyanolyan körülmények között így büntetlenül használhatunk magasabb záridőt, ez kevésbé zajos képeket eredményez majd gyenge fényviszonyok között. Ilyen stabilizációval már több telefon is piacra került (HTC One M7, LG G2, Lumiák), az Apple ezzel szintén fontos lemaradást pótolt. A kamera egyébként vadonatúj szenzort és fázisérzékelésen alapuló autófókuszt is kapott, ez utóbbi már a Galaxy S5-ben is dolgozik.

Több kérdés, mint válasz

Összességében az új iPhone-nal az Apple végre igazodott a piac irányához és több ponton feladta különutas politikáját (például a méret dolgában). Az okostelefonos piac folyamatos mozgásban van, a vásárlók felhasználói szokásai fejlődnek, alakulnak, ezt, immár pár éves késéssel az Apple is lekövette, és piacra dobta a nagyobb modelleket. A váltás persze azonnal rengeteg kérdést vet fel, szerintünk az alábbi kettő lesz a két legizgalmasabb.

Mi lesz azokkal a vásárlókkal, akik tudatosan kis kijelzős okostelefont szeretnének használni és a 3,5-4 hüvelykes méret fölé nem akarnak elmozdulni? Erről a csoportról az Apple most expliciten lemondott, és ugyan a kínálatban megmaradt, sőt, olcsóbb is lett az iPhone 5C és 5S, azok már előző generációs technológiát használnak (és például a szintén tegnap bemutatott  Apple Pay NFC-s fizetést sem támogatják).

A másik, hogy a nagy kijelzős telefonok mellett mi lesz az iPad minivel és általában a tabletekkel? A szakértők egybehangzó meggyőződése, hogy a kisebb méretű (7-8 hüvelykes) tableteknek kevés létjogosultsága van az egyre növekedő kijelzős telefonok, illetve phabletek mellett, ezt a piaci dinamika is visszaigazolni látszik. Az új iPhone-ok ráadásul már szoftverben is tabletszerű felületet kaptak fekvő módban, vagyis egy nagyobb iPhone tényleg képes lehet kiváltani a telefon mellett a kis iPadet is. Az eladásokban ez már rövid távon is éreztetni tudja hatását, érdemes tehát a következő negyedévek adatait figyelni.

Ugyan a bemutatón erről az Apple nem tett említést, a tegnap este a cég végleg kivezette a 30 tűs csatlakozót a kínálatából, a gyártótól már csak Lightning-csatlakozós eszközök vásárolhatóak. A boltból frissítés után ugyanis eltűnt az iPhone 4S, de eltűnt mellette az iPod Classic is, a cég egyetlen merevlemezes zenelejátszója is. Az iPod classic hatodik generációja 2009-ben jelent meg és azóta nem is frissült, a 160 gigabájtos modell még napokkal ezelőtt is megvásárolható volt 250 dollárért. Az eladások esésével immár kikerült a kínálatból, fizikai boltokban azonban még egy ideig biztosan elérhető lesz a veterán darab.

Apple Pay

A méret mellett az NFC-integráció az iPhone 6 másik olyan hozadéka, amivel sokéves adósságot törleszt a gyártó - azonban stílusához híven ezt is különutas megoldássá sodorta. A sokoldalú NFC ugyanis az iPhone-ban kizárólag fizetésre használható, telefonok közötti gyors adatátvitelre, vagy Bluetooth-párosításra a bemutató szerint nem. Fizetésre pedig kizárólag az Apple Pay rendszerében fogható be, külső fejlesztők, külső fizetési rendszerek számára nem lesz nyitott. Az Apple szerint a megoldás rendkívül biztonságos, a bankkártya adatai ugyanis nem kerülnek fel a szerverekre, azt az Apple chipen implementált hardveres Secure Element tárolja, ehhez pedig csak a Touch ID-n végzett megfelelő hitelesítéssel lehet hozzáférni. Ez némileg ellentmondásban van azzal, hogy a fizetés a szintén tegnap rajtolt és külön cikkben tárgyalt Apple Watch segítségével is elvégezhető, ebben pedig nincs biometrikus azonosító.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ahogy magát az NFC-implementációt, az Apple Payt is igazi homály övezi. A rendelkezésre álló információk szerint a megoldás leginkább a Google Wallet klónjaként értelmezhető: a szolgáltatásba felvett bankkártyákkal fizethetünk a telefonon keresztül és online szolgáltatásokban, valamint appokban. A Pay tehát nem kerüli meg a bankokat és a kártyatársaságokat, hanem azokra épül harmadik rétegként. A megközelítés előnye, hogy (értelemszerűen) együttműködik a kártyakibocsátókkal, és a már kiépített contactless elfogadóhelyekkel (amelyekkel a Google Wallet is működik), hátránya azonban, hogy nem olcsóbb, hanem egyenesen drágább mint az eddigi fizetési rendszerek - ennek terhét pedig valószínűleg a kereskedő viseli. Az Apple Pay a Google Wallethez hasonlóan kizárólag az Egyesült Államokban lesz egyelőre elérhető, a nemzetközi terjeszkedés üteméről szó sem esett.

Mikor, mennyiért, hol?

Az iPhone 6 ára az iPhone-ok szokásos amerikai árszintjén, 200 dollártól indul, ez azonban az ottani szerződéses konstrukciók miatt sok információt nem hordoz számunkra, de jó eséllyel nem drágul majd érdemben a telefon itthon sem. Az árazási modell azonban alaposan átalakul, immár nem 16-32-64 gigabájtos háttértárral, hanem 16-64-128 gigabájtos fokozatokban vásárolható az új modell, fokozatonként 100 dolláros áremelkedéssel. Az iPhone 6 Plus minden fokozatban újabb száz dollárral drágább, tehát kezdőára 300 dollár, a csúcsmodell pedig 500 dollárba kerül, két éves előfizetéssel az USA-ban.

Az iPhone 6 és 6 Plus szeptember 12-től, péntektől lesz előrendelhető, a szállításokat pedig szeptember 19-én, jövő pénteken kezdi meg a cég, ettől a naptól lesz kapható a boltokban is a telefon, az első körös országokban. Az Apple ígérete szerint a termékbevezetés villámgyors lesz, év végéig 115 országban forgalomba helyezik a friss modellt, így a következő hetekben-hónapokban itthon is kapható lesz. A hazai piacon is van egyébként változás, a HWSW információi szerint nem csak a Telekom és a Vodafone kínálatában tűnik majd fel az iPhone család, hanem végre a Telenor is hivatalosan forgalmazni fogja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról