Szerző: Hlács Ferenc

2014. április 28. 14:40

IFTTT: végre Androidon is egyszerű az automatizáció

Androidra is megjelent az IFTTT automatizációs app. A webes alkalmazásként indult szoftverrel számos népszerű szolgáltatás funkcióit köthetjük össze, sőt már megadott feltételek alapján az okostelefonok vagy táblagépek is vezérelhetők vele.

Néhány napja már Androidra is elérhető a népszerű automatizációs alkalmazás, az IFTTT (If-This-Than-That). Az eleinte webappként, majd iOS-es, most pedig androidos alkalmazásként is letölthető szoftverrel különböző szolgáltatások köthetők össze, így a telefonokon vagy tableteken rengeteg folyamat automatizálható, a készülékek automatikus lenémításától egészen a fényképek feltöltéséig.

Letisztult felület, félreérthetetlen használat

Aki az IFTTT jó ideje elérhető webes verzióját már használta, tudja, hogy a szoftver “receptekkel” dolgozik, amelyek a nevének megfelelően “ha-X-akkor-Y” konstrukcióban épülnek fel. Az appban a jobb felső sarokban lévő mozsár ikonra bökve láthatjuk saját receptjeinket, amelyeket magunk is összeállíthatunk, vagy böngészhetünk mások megoldásai között és azokat is alkalmazhatjuk. Az alkalmazás felülete egyszerűbb már nem nagyon lehetne, megnyitva kvázi egy hírfolyamot kapunk, amin időrendbe szedve olvashatók a legutóbb létrehozott, valamint be- és kikapcsolt receptek, illetve az app összes korábbi tevékenysége

Mindenképp érdemes saját receptekkel kísérletezni, miután azok elkészítése a legkevésbé sem mondható bonyolultnak, programozói ismereteket pedig egyáltalán nem igényel: a címnek megfelelően a “This”, majd a “That” szavakhoz kell behelyettesíteni az egyes appok vagy szolgáltatások kívánt funkcióit. Az IFTTT rengeteg népszerű appal működik együtt, amelyek különböző eseményeire tud reagálni. Egy egyszerű recept lehet például, hogy a Feedlyben elmentett cikkeket a Pocket is mentse el. Ehhez nem kell mást tenni, mint az első helyre kiválasztani a Feedly ikonját, majd a megjelenő lehetőségek közül rábökni a “New article saved for later” opcióra, majd a következő lépésben a Pocket ikonjára nyomva ugyancsak a “Save for later” lehetőséget választani. Az egyes alkalmazások első használatakor az IFTTT felületéről azokba be kell majd jelentkezni, erre azonban a későbbiekben már nincs szükség.

Akár geolokáció alapján is

A olyan elterjedt szolgáltatások mellett mint a Dropbox, Gmail, Google Calendar, Foursquare, illetve természetesen az Instagram, Twitter és a Facebook, az app még számos egyéb alkalmazást támogat, de a telefon állapotával kapcsolatos feltételek, illetve parancsok is megadhatók benne. Különböző feladatot kaphat például az okostelefon vagy táblagép, ha megadott Wi-Fi hálózatra kapcsolódik, ha hívást kezdeményez, vagy fényképet készít - az alkalmazás ráadásul opcionálisan értesítést is küld az éppen munkálkodó receptekről. Ezeken felül földrajzi hely alapján is indíthatunk feladatokat: azok a térképen kijelölt zónába érve lépnek majd életbe.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Lehetőségekből tehát nincs hiány és a kezelés is nagyon egyszerű. Aki azonban mégis úgy gondolja, hogy inkább mások ötleteiből szemezgetne, az alkalmazásban a szemüveg ikonra bökve ezt is megteheti. A receptek itt többféle kategóriába osztva találhatók meg, külön csoportosították például a fotózást vagy a böngészést segítő darabokat, de népszerűség szerint is válogathatunk közöttük. Bár a szoftver folyamatosan fut a háttérben, nem kell attól tartani, hogy negatív hatással lenne az akkus üzemidőre, használatával plusz merülés egyáltalán nem tapasztalható, még több geolokációt használó recept esetén sem.

Folyamatosan bővülő funkciók

A kiterjedt automatizációt persze nem az IFTTT hozta el Androidra, hasonló appok már a rendszer hőskora óta akadnak. Ezek egyik példája a Tasker, amely ha lehet, még az IFTTT-nél is mélyebb és komplexebb személyre szabási lehetőséget nyújt, segítségével az okostelefon utolsó rezdülése is vezérelhető: automatikusan megnyitható a kiválasztott zenelejátszó app, ha fejhallgatót csatlakoztatunk, sőt némi ügyeskedéssel akár a processzor órajele is állítható a megadott feltételek alapján - persze cserébe kezelése is jóval bonyolultabb, illetve maga az app sem ingyenes, azért 699 forintot kell kicsengetni.

Bár az IFTTT funkciói kiterjedtek és folyamatosan bővülnek, néhány dolog azért még hiányzik. A névjegyzékkel például nem tudunk bűvészkedni, miután az androidos verzió is az iOS-es címtárat kínálja fel, ami értelemszerűen nem használható - de valamiért az iOS Location, iOS Photos és az iOS Reminders is megmaradt az iPhone-okra és iPadekre készült verzióból, amely már tavaly nyár óta elérhető. Persze kifejezetten androidos készülékekre szabott feltételcsoportok is vannak, mint az Android Device, az Android Location, az Android Phone Call, Photos és SMS, amelyek a fejlesztők szerint hamarosan további opciókkal egészülnek majd ki.

Mint az a menüpontokból is sejthető, az alkalmazást egyelőre nem fordították le magyarra, angol nyelven érhető el. Egy próbát tehát mindenképp megér a Play Store-ból ingyenesen letölthető alkalmazás, azzal nemcsak hogy sok rutinszerű pötyögés megspórolható, de a munkahelyen maximális hangerőn vagy éppen otthon lenémítva felejtett készülékek kockázata is kiküszöbölhető, nem beszélve a tömérdek egyéb megoldásról. Ráadásul mindez egy tényleg egyszerű felületen, így azoknak is érdemes még egy esélyt adni a koncepciónak, akiket korábban elriasztott a Tasker és a hasonló appok komplikáltsága - ez természetesen fordítva is igaz: akinek az IFTTT meghozza a kedvét a komolyabb automatizáláshoz, érdemes az említett alkalmazást is kipróbálnia.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról