Szerző: Dojcsák Dániel

2014. március 19. 10:50

Takarékos helymeghatározó megoldást vett a Yandex

A Google orosz megfelelője, a Yandex amerikai párjához hasonlóan folyamatosan lép be újabb és újabb piacokra, a keresés és a webes szolgáltatások bázisáról elindulva mára több tucatnyi különböző asztali webes és okostelefonos szolgáltatása létezik. Most egy energiahatékony okostelefonos helymeghatározó rendszerrel bővült a paletta.

Az orosz Yandex bejelentette, hogy néhány millió eurós vételáron megszerezte a tulajdonjogát az izraeli KitLocate-nek. A 2011-ben indult startup egy olyan, iOS és Android alatt is használható SDK-t készít, aminek segítségével a pontos helymeghatározás kevés akkumulátoridőt fogyaszt.

A helyfüggő alkalmazások a 2010-es évek legnagyobb ígéretét jelentették, de a robbanás még mindig várat magára. Szép lassan terjednek az ilyen megoldások, de máig az autós navigáció az egyetlen funkció, ahol kérdés nélkül használjuk a precíz lokációs beállításokat, a checkin-alapú megoldások, a saját helyet közvetítő rendszerek, illetve a helyfüggő keresésekkel operáló alkalmazások esetében vegyes a fogadtatás. Ennek jellemzően két oka van, mégpedig az, hogy a GPS-alapú helymeghatározás város környezetben sokszor lassú, épületen belül pedig egyáltalán nem működik és megakasztja az egész alkalmazást. Másrészt pedig egy bekapcsolt GPS viszonylag hamar lemeríti bármilyen készülék akkumulátorát.

Pontos helyzet, kevés áramból

A KitLocate ezt a problémakört célozta meg és egy olyan komplex algoritmust kezdett készíteni, ami sokkal ritkábban kell, hogy a GPS-t bekapcsolva tartsa, a helymeghatározásba pedig a vezeték nélküli hálózatok adatain túl a mobil szenzorainak méréseit, illetve a környéken lévő többi készülék jeleit is bevonja. Mindez azt jelenti, hogy sokkal kevesebb alkalommal kell mintát venni, a pontosság mégsem romlik érezhetően. Egy egyszerű példa az lehet, hogy ha van egy bemért pozíciónk, de a mobil szenzorai nem észlelnek mozgást, akkor nem aktiválja feleslegesen a GPS-t a KitLocate SDK-t használó alkalmazás, illetve amennyiben nem szükséges méteres pontosság, mert például egy parkoló app csak a zóna meghatározására használja a helyinfót, akkor feleslegesen nem indul el egy teljes GPS- vagy Glonass-lekérdezés.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A KitLocate SDK-ja az alapvető helymeghatározás mellett kínál még geofencing képességet, mozgásérzékelést és közösségi helyadat-közlést, amivel felhasználók egy csoportja képes lehet azonosítani a többiek relatív pozícióját is. Az SDK által kínált funkciók között van például értesítésküldés is, amennyiben a felhasználó elhagyja a célterületet vagy éppen belép oda, akkor az alkalmazás figyelmeztetheti. Egy parkolóalkalmazásnál például alapképesség lehet, hogy a parkolás elindítása után, az autóhoz visszaérve, majd immár nem gyalog elhagyva a területet, az app emlékeztessen, hogy állítsuk le a parkolást. Egy geolokációs komplex rendszer, ami nem fogyaszt sok energiát, jól jöhet a különböző otthonautomatizálási feladatokban és a mindennapok szervezésében is. Láttunk már sok ilyen appot, de mindegyik azon vérzett el, hogy gyorsan lemerítette a mobilt.

Maradnak ahol voltak

A Yandex számára a cég megoldásai jól fognak jönni minden olyan appban és szolgáltatásban, ahol nem szükséges folyamatos pozíciót közölni. Nem kell messzire menni, ez hasznos lehet a kereső appban is, ami így anélkül tud helyfüggő találatokat megjeleníteni, hogy közben fél percet kellene várni a pozíció bemérésére. Ugyanígy a Yandex üzleti modelljének központját is jelentő hirdetések is célozhatóak lennének helyalapon, anélkül, hogy emiatt érdemben csökkenne az üzemidő. A Yandexnek ugyan egyelőre saját mobilos operációs rendszere nincs, de keresője, levelezője, hírkeresője, térképszolgáltatása, mobiltárcája, böngészője és zenei szolgáltatása igen, ezeken kívül pedig tucatnyi további alkalmazást kínál Android és iOS alá is. Sőt, van saját androidos piactere is, ahol az orosz felhasználók igényeire szabott módon lehet több mint 100 ezer app közül csemegézni.

A felvásárolt KitLocate cégben eddig nyolc fő dolgozott, de úgy tűnik, hogy a Waze-hez hasonlóan a ők sem szeretnének Tel Avivból az új anyacég központjába költözni. A bejelentés szerint az eddigi KitLocate-iroda lesz a jövőben a Yandex egyik fontos kutatás-fejlesztés központja és a tervek szerint dinamikus csapatbővítésbe kezdenek. A KitLocate a Yandex mobilkeresési csapatát erősíti majd egyébként, az viszont nem derült ki, hogy a KitLocate SDK elérhető marad-e a jövőben vagy a Yandex megtartja magának az előnyöket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról