Szerző: Gálffy Csaba

2014. március 17. 16:05

Mindenkinek ingyenes lett a OneNote

Igen meglepő bejelentést tett a Microsoft, felhős backenddel rendelkező jegyzetelőalkalmazását ingyenesen letölthetővé tette Windowsra és Macre, valamint elérést kínál a külső fejlesztők számára is.

A legegyszerűbb a Microsoft saját platformjának helyzete, ahol a OneNote alkalmazás mostantól ingyenesen letölthető és telepíthető, személyes és iskolai használatra. Ebből a verzióból hiányoznak a fejlett, nagyvállalati funkciók, mint a SharePoint-támogatás és az Outlook-integráció, de  ezt leszámítva a szoftver teljes funkcionalitású,  nem próbaidős és reklámokat sem tartalmaz. Meglepetésre szintén ingyenesen elérhetővé vált az OneNote for Mac, eddig ez a szoftver egyáltalán nem létezett, a Microsoft azonban a valódi kereszplatformozás nevében elkészítette. Az alkalmazás a windowsos társához hasonlóan teljesen ingyenes, és a platform natív alkalmazásboltjából, a Mac App Store-ból tölthető le.

Az OS X-es kiadás mellett megjelent egy böngészőkbe épülő modul, a OneNote Clipper, amely Chrome, Firefox, Safari és Internet Explorer támogatást is nyújt. A beépülővel értelemszerűen a böngészés közben érdekesnek, fontosnak talált információkat küldhetjük ki a mappánkba, egy kattintással. Ugyanez emailes formában is igaz, ha a felhasználó regisztrál egy megfelelő email-címet, akkor az oda küldött levelek OneNote Quick Notesként jelentkeznek.

OneNote, mint alkalmazásplatform

A mai bejelentés legérdekesebb része, hogy API-kon keresztül külső fejlesztők is elérhetik a felhasználó felhőben tárolt jegyzettömbjeit. A Microsoft egyelőre néhány lapolvasó-gyártóval (Brother, DoxieGo, Epson) jelentett be partnerséget, melléjük csatlakoznak az olyanok, mint Feedly, IFTTT, JotNot, Livescribe vagy Weave.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A bejelentés nem érinti a már létező alkalmazásokat, így a weben, Windows Phone 8-on, Windows 8.1-en (metrós alkalmazásként), androidos telefonokon és tableteken, valamint az iPhone-on és az iPaden továbbra is elérhető a OneNote kliense.

A Microsoft felveszi a kesztyűt

A Microsoft stratégiai műhelyéből ez már a sokadik olyan lépés, amely azt célozza, hogy a felhasználók ne csak PC-jükön, de a felhőben is redmondi szolgáltatásokat használjanak. Ebben az elmúlt időszakban a Google vitte a prímet (még a keresőt leszámolva is), öröm látni, hogy az OneDrive és más felhős backenddel rendelkező, valóban multiplatformos szolgáltatások után most az OneNote is ebbe a vízióba illeszkedik bele. A OneNote ugyanis tapasztalataink szerint az egyik legjobb Microsoft-termék, amely sok tekintetben messze megelőzi korát. A Microsoft rendszeresen használja fehéregérnek az OneNote-ot, ez az alkalmazás kapott például először metrós appot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról